Környezetgazdálkodás

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. Ezért a nitrátrendelet módosítása érdekében különböző kísérletek és egyeztetések zajlanak.


Az 59/2008 FVM rendelet (nitrátrendelet) szerinti szabályozás az ország közel 4 millió hektárnyi mezőgazdasági területére fogalmaz meg előírásokat, melyek jelentős része az uniós csatlakozás óta betartandó. A nitrátrendelet megalkotása óta több ponton változott, dominánsan gazdálkodási szigorításokkal. Ismételten indokoltnak tartottuk, tartjuk a nitrátrendelet előírásain alapuló „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” útmutató egyes pontjainak módosítását is. A rendeletbeli szabályok enyhítése azonban csak kutatómunkák által igazoltan tehető meg, azaz tudományos eredményekkel alá kell támasztani, hogy a tervezett változtatás nem idézi elő a vizek nitrátosodását, illetve eutrofizációját.

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. Zajlanak például a trágyázási tilalmi időszak kezdetének (október 31.) későbbi időpontra történő módosítását alátámasztó kutatások, különös tekintettel a klimatikus változásokra.Indokolt továbbá a termesztett növények alá kijuttatható hatóanyag-mennyiségek növelése. Az kísérletek elvégzése érdekében a kamara több üzemmel felvette a kapcsolatot. Akik vállalták a fontos feladatot, azoknál az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet munkatársai az őszi kultúráknál elvégezték az alapminta-vételt és meghatározták a dózisértékeket. Az agrárkamara a mintatvételekhez biztosította a támogatást.

A NAK szeretné továbbá biztosítani minden őszi kultúrára a tavaszi fejtrágyázást február 1-től, valamint a pentozán-hatás kivédése érdekében a 100 kg szármaradványhoz adható 0,8 kg nitrogén-hatóanyag kiadásának lehetőségét is valamennyi termőhelyen. Kapcsolódó kutatások zajlanak a szervestrágyák beltartalmi értékének módosíthatóságára, valamint a hasznosulási értékek csökkentésére. Ezáltal a műtrágya-hatóanyagok emelése is realizálható lenne, úgy mint egyes adalékanyagok alkalmazásakor.

Fentiekben ismertetett – de nem teljes körű – módosítások uniós egyeztetéseinek bonyolítása azonban többéves folyamat, hiszen mindezen igényt kutatási eredményekkel kell alátámasztani.


(NAK/Sztahura E.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése