Kölcsönös megfeleltetés

Október 31-től több cselekvés elvégzése a támogatásokhoz kötődően vagy környezetvédelmi okokból nem lehetséges. Ekkor veszi kezdetét az év azon időszaka, amikor tilos a trágyakijuttatás a nitrátérzékeny területekre, valamint a VP AKG-ba vitt területeken, hiszen ez utóbbi támogatásba belépő gazdálkodók vállalták, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodásba vitt területeken az érzékenységtől függetlenül betartják a nitrátrendelet előírásait.


A tilalom február 15-ig tart, mely alól kivételt csak az őszi kalászosok február 1-jétől megengedett fejtrágyázása képez. Minden esetben tartsák szem előtt a szigorú trágyafelhasználást szabályzó előírásokat, mert azok megszegése támogatáscsökkenést – VP AKG esetében a tábla támogatása adott évben elveszik, vagy a Kölcsönös megfeleltetés esetében minden érintett támogatásból %-os elvonás realizálódhat ellenőrzés esetén. Továbbá hatósági ellenőrzéskor nitrátterhelési bírság is generálódhat.

Amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, a könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. Továbbá fontos, hogy a tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem. Amennyiben az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya éves szinten nem haladja meg a 120 kg/ha nitrogén-hatóanyag mennyiségét, úgy a téli legeltetés megengedett.

Másik igen fontos feladat, hogy amennyiben az egységes kérelemben májusban zöldtrágyázást terveztek a VP AKG területre, vagy a HMKÁ-ban előírt vetésváltás miatt hagyományos másodvetést terveztek, úgy annak vetését mindenképpen október 31-ig tegyék meg, mert nem vehető figyelembe olyan másodvetés és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között kerül elvetésre. Természetesen a bejelentést még 15 nap elteltével megtehetjük.

Harmadik tudnivaló, hogy a Natura 2000 gyepterületeken területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges az október 31. és április 23. között történő legeltetéshez.


(NAK/Sztahura Erzsébet)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése