Jogszabályi összefoglaló

A Magyar Közlöny 2025. évi 73. számában megjelent az agrárminiszter 26/2025. (VI. 19.) AM rendelete, amely módosítja a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet húskészítményekre és egyes előkészített húsokra vonatkozó előírásait. A változások célja, hogy a szabályozás korszerűsítésével és pontosításával átláthatóbb, versenyképesebb, a fogyasztók számára megbízhatóbb tájékoztatást nyújtó élelmiszerpiac jöjjön létre. A rendelet fontos lépés a húskészítményekre vonatkozó jogi környezet korszerűsítésében, amely egyszerre segíti a fogyasztói tájékozódást, és támogatja a hazai élelmiszeripar minőségi törekvéseit.

A rendelet - többek között - bevezeti a fehérjeminőségi érték fogalmát, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszerben található fehérjék milyen mértékben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ez a paraméter több húskészítmény esetében minimálisan elvárt értékként is megjelenik, így új alapokra helyezi a termékek minőségének megítélését. A szabályozás ezen új eleme várhatóan nemcsak a fogyasztók tudatos választását segíti, hanem a gyártókat is ösztönzi a magasabb beltartalmi értékkel bíró termékek előállítására.

Jelentős változást hoz a kolbászok és szalámik összetételének megadására vonatkozó szabályozás is. A hagyományosan hosszabb érlelési folyamatokon áteső termékek esetében a víz-, fehérje- és zsírtartalom nem abszolút értékben, hanem ezek arányaként (hányadosként) kerül feltüntetésre. Ez a megközelítés jobban követi a termékek természetes változásait, és pontosabb képet ad azok tényleges összetételéről.

Az új rendelet külön kategóriaként vezeti be a „félszáraz” és „száraz” elnevezéseket mind a hagyományosan, mind a vezérelt körülmények között érlelt kolbászok és szalámik esetében. Ez a lépés fontos mérföldkövet jelent az érlelési technológiák pontosabb kommunikációjában, és hozzájárul a fogyasztói elvárások és tapasztalatok összehangolásához.

A rendelet újraszabályozza a penészes felületű húskészítmények megnevezését is. A korábban alkalmazott „penészes” és „penészmentes” megjelöléseket a jövőben kizárólag a „nemespenészes” kifejezés váltja fel, amely egyértelműen utal a kívánatos, technológiailag irányított penészesedési folyamatokra. E változtatás célja, hogy a jelölések ne legyenek félreérthetőek, és a fogyasztók számára világos legyen a termék jellege.

Pontosításra került a „téliszalámi” megnevezés alkalmazásának szabályozása is. A jövőben ez a megnevezés kizárólag a tradicionális, csemege ízvilágú szalámik esetében használható, amelyek megfelelnek meghatározott összetételi és érzékszervi követelményeknek. Ez a lépés védi a minőségi magyar élelmiszermárkák hitelességét, és elősegíti a fogyasztók bizalmának megőrzését.

A hústartalom meghatározására vonatkozóan a módosítás rendeleti szinten is rögzíti a számítás módszertanát, amely korábban csak útmutatókban szerepelt. Az új szabályozás a mintavételi adatbázisra építve teszi lehetővé az egységes és ellenőrizhető hústartalom-meghatározást, ami kulcsfontosságú mind az élelmiszerbiztonság, mind a fogyasztóvédelem szempontjából.

Emellett bevezetésre került a csontokról mechanikusan lefejtett hús új definíciója is, amely szerint a termék akkor sorolható ebbe a kategóriába, ha a benne lévő kalciumtartalom meghaladja a 200 mg/kg értéket. Ez az objektív, mérhető határérték hozzájárul a gyártási technológiák egyértelmű besorolásához és a termékek helyes címkézéséhez.

A rendelet a 2008. évi XLVI. törvény felhatalmazása alapján, a Kormány 182/2022. (V. 24.) rendelete által biztosított jogkörben került kiadásra, és a megjelenését követő harmadik napon, azaz 2025. június 22-én lépett hatályba. A módosításokat az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével vezetik be, a piaci szereplők számára megfelelő felkészülési idő biztosítása mellett.

A szabályozás frissítése jelentős előrelépés mind a fogyasztói bizalom erősítése, mind az élelmiszeripari versenyképesség növelése szempontjából. A pontosabb és egységesebb előírások alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy a magyar húskészítmények a hazai és nemzetközi piacokon is világos, átlátható minőségi garanciát képviseljenek.

 

NAK / Dr. Szűcs Viktória

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám