Jogszabályi összefoglaló

2018. május 30-án jelent meg az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 számú rendelete az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről, valamint a kérdéskört korábban szabályozó 834/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről.


Az ökológiai ágazat lendületesen fejlődik, ezért időről időre szükséges felülvizsgálni a vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően az Európai Bizottság által elvégzett felülvizsgálat szerint az ökológiai termelés uniós jogi keretét fejleszteni kell annak érdekében, hogy szabályai megfeleljenek a fogyasztók magas elvárásainak, és kellően egyértelműek legyenek azok számára, akiket érintenek és egyértelművé kell tenni azon termékek körét, amelyek a rendelet hatálya alá tartoznak.

A rendelet célja, hogy az ökológiai termelés fenntartható fejlődésének és pozitív környezeti hatásainak alapját képezze, és egyúttal garantálja az ökológiai termékek belső piacának hatékony működését és a tisztességes versenyt, segítve ezzel a mezőgazdasági termelőket a tisztességes jövedelem elérésében, biztosítva a fogyasztók bizalmát, védve a fogyasztók érdekeit, valamint előmozdítva a rövid ellátási láncokat és a helyi termelést.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei