Fiatal gazdálkodó

A digitalizáció egy eszköz lehet az egyes folyamatok egyszerűsítésére, átláthatóbbá tételére, valamint segítségével lehetőség van a gyűjtött adatokból kinyert információk segítségével a termelési folyamatokat nyomon követni, a jövőbeli tevékenységek döntéseit megalapozni.


A digitalizáció az analóg jel digitális formába (kettes számrendszerben 0 és 1 karakterek) konvertálása. Minden ilyen formátumot használó rendszer digitálisnak tekinthető, pl. egy Excel táblázatban vezetett adatbázis is. Ezen túl ma már szinte minden eszköz digitális formában rögzíti az adatokat, pl. mobiltelefon fényképezőgépe is. Mivel szinte mindenki használ már digitális eszközöket, rengeteg adat keletkezik körülöttünk, aminek nagy része „veszendőbe” megy, mert nem használjuk fel döntéseink meghozatalához.

Az elmúlt pár évben jelentős változás történt a digitális megoldások terén. Manapság már nem csak egymástól elszigetelt alkalmazások léteznek, hanem ezek képesek az egymással való kommunikációra is, a máshonnan vett adatokat felhasználják a saját működésükhöz is. Ezen túl a korábban csak egy-egy iparági területen elterjedt megoldás mára már szinte mindegyik ágazatban jelen van, köztük a mezőgazdaságban is. Mindennapossá váltak az IoT platform, mobileszköz, felhő alapú szolgáltatás, szenzorok, okos (smart) megoldás, adatbányászat, 3D nyomtatás szavak az agráriumban is.

A technológia robbanásszerű fejlődésével felgyorsultak a digitalizációs folyamatok. Úgy 20-30 éve kezdtek el beszélni a precíziós gazdálkodásról, ennek gyűjtőneve a Mezőgazdaság 4.0. Azonban még jelenleg is kevés gazdaságban működik tisztán precíziós alapokon a gazdálkodás, pedig ma már Mezőgazdaság 5.0.-ról beszélünk. Ebben okosfarm-rendszerek működnek, és a precíziós eszközök már hálózatban működnek, illetve szolgáltatnak adatokat, a megfelelő szoftverek pedig döntéseket is hoznak a gazdálkodók helyett.

Azok a gazdálkodók, akik nem mozdulnak el a digitalizáció nyújtotta lehetőségek irányába, könnyen és gyorsan lemaradhatnak a versenytársaiktól, piacokat veszthetnek, ezáltal profittól eshetnek el, akár veszélybe kerülhet a működésük is.


(NAK/Erős András)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése