Erdőgazdálkodás

2017 óta a fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról és a lakosság erről történő tájékoztatásáról a katasztrófavédelem központi szervének bevonásával az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik a NÉBIH hivatalos oldalain megjelenített térkép és tájékoztató útján.

E térképen piros színnel jelölt megyékben, illetve országrészekben van érvényben tűzgyújtási tilalom. Mindig az aktuális napi állapot látható, és szövegesen jelezve van, ha sehol sincs fennálló korlátozás.  Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, beleértve a jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is!

Ezt a bizonyos tűzgyújtási tilalom térképet az érdeklődők mostantól egy kattintással elérhetik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portáljáról is (a nyitólap jobb oldali sávjának alsó részén helyezkedik el), így azonnal informálódhatnak az aktuális elrendelésekről. A kis térképre klikkelve rögtön az erdészeti hatóság által készített interaktív tűzgyújtási tilalom térképhez jutunk (ezen a dinamikus banneren is már látható, hogy éppen mely területeken van tilalom), ahol további részletek találhatók a tűzgyújtási szabályokról, illetve beazonosíthatók az adott lakóhely környékén található erdőterületek is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az erdei tűzgyújtásra szigorú előírások vonatkoznak akkor is, ha nincs életben a tűzgyújtási tilalom. Az erdőterületen végzett égetés részletes szabályait és a vonatkozó erdőgazdálkodói kötelezettségeket az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008 (VIII. 1.) ÖM rendelet tartalmazza, továbbá az előírásokról itt is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos további hasznos tudnivalók a www.erdotuz.hu oldalon érhetők el.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján a belterületi kerti és növényi hulladék égetése is tiltott. Ez alól a belterületi ingatlanokon csak az önkormányzat adhat felmentést helyi rendeletben.

NAK/ Dósa Ildikó

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése