Erdőgazdálkodás

"Erdős-sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást."

Az erdő és erdőgazdálkodás Magyarországon jelenleg egyértelműen a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak elszenvedője. A klímaváltozás következtében növekszik a biotikus és abiotikus károk gyakorisága és mértéke, romlik a termőhely potenciálja, csökken a faállomány növedéke, s mindezek eredményeképpen növekszik az gazdálkodás bizonytalansága is.

Az előrejelzések szerint a klímakategóriák területének eltolódása már középtávon be fog következni. S nemcsak a zárt erdőtakaró és az erdőssztyepp határvonalánál, hanem a lényegesen kedvezőbb bükkös és gyertyános-tölgyes klíma esetében is. Gyakorlatilag a legkedvezőbb ökológiai adottságú bükkös és gyertyános-tölgyes klímájú területek akár el is tűnhetnek hazánkból, s a jelenlegi klímakategóriák mellett, átlag szcenáriót feltételezve, megjelenik a sztyepp klíma is.

A témához kapcsolódóan, „Erdős-sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást” címen olvashatjuk a masfelfok.hu portálon Dr. Kiss Anna meteorológus napokban megjelent írását.

 


Már az elmúlt 50 év megfigyelései alapján is kijelenthető, hogy Magyarország érezhetően szárazodik: az 1971-1990-es időszakhoz képest a nedves területek aránya az év legcsapadékosabb hónapjában, júniusban 84-ről 68%-ra csökkent napjainkra. A klímamodell szimulációk szerint, ha ugyanilyen ütemben folytatódnak a globális üvegházhatású-gázkibocsátások és erősödik a klímaváltozás, akkor tovább fog növekedni a száraz területek aránya hazánkban. A legkitettebb már most is az Alföld, de a Kisalföld és a Dunántúl északkeleti része is veszélyben van. A pesszimista, jelenlegi trendek folytatódásával számoló forgatókönyv szerint a század végére augusztusonként a teljes Alföld a száraz kategóriába eshet, a jelentős kibocsátáscsökkentéssel számoló forgatókönyv szerint azonban csak a Tisztántúlt érintené ebben az időszakban a szárazodás. Ha pedig nincsenek megfelelő klimatikus viszonyok, akkor teljesen búcsút inthetünk a bükkösöknek, de gyertyános-tölgyesekből sem marad sok, illetve a század végére szinte a teljes ország erdős-sztyeppévé fog válni. Kis Anna, Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése. Teljes írás.

                                                                                                                

 

NAK/Kovácsevics Pál

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése