Erdőgazdálkodás

Az Agrárgazdasági Kamara kezdeményezése és támogatása mellett az erdészeti ágazat szereplőivel közös szervezésben elindult egy olyan rendezvénysorozat, melynek célja az erdőgazdálkodás – ezen belül a fahasználat és az erdőművelés – gépeinek, gépesítési rendszereinek elméleti és gyakorlati bemutatása.

A kezdeményezéssel – végsősoron a tájékoztatási szolgáltatás keretében – egy olyan küldetést vállal fel a Kamara, melynek elsődleges célja az erdészeti vállalkozások megismertetése az erdészeti munkákhoz hazai viszonyok között is hatékonyan használható gépekkel.

Fotó: Kovácsevics Pál

Az élőmunka emelkedő díja, az alacsony munkaerő kínálat, az esetenként extrém erdei körülmények között végzett nehéz fizikai munka alacsony népszerűsége, s az egyes munkaműveletek megfelelő időben való elvégzésének szükségessége mind-mind arra ösztönzik az erdőgazdálkodókat, erdészeti kivitelező vállalkozásokat, hogy ahol csak lehet, gépekkel váltsák fel, illetve gépekkel segítsék az élő munkaerőt. A harveszterek és forwarderek ugyanis gyakorlatilag időjárástól és terepviszonyoktól függetlenül bevethetők, s közel egyenletes teljesítményt nyújtanak.

Fontos ágazati célkitűzés tehát az erdészeti vállalkozásokat olyan helyzetbe hozni, hogy a gyakran százmilliós nagyságrendű gépek beszerzéséhez időben, s kellő mértékű támogatáshoz juthassanak, s ezzel fenntartsák versenyképességüket.