Erdőgazdálkodás

2021. június 24-től Magyarország teljes területén életbe léptek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások.

A fokozódó kánikula és a tartós csapadékhiány miatt, a korábban csak három megyére (Bács- Kiskun, Csongrád- Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok) kiadott rendelkezést pár nappal később az egész országra kiterjesztették. Az elmúlt időszakban tapasztalható extrém meleg, száraz, gyakran erősen szeles időjárás következtében a gyorsan terjedő felszíni tüzek és a koronatüzek kialakulásának kockázata megnövekedett. Az elszáradt lágyszárúak és a hőhullám által kiszárított erdei avarréteg a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, ami az erdőben tűzeset forrásává válhat.

Ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintők az erdő látogatásakor is, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Kiemelten fontos tehát a korlátozó intézkedések betartása!

Fokozott tűzveszély időszakában az erdőgazdálkodó az erdőbe való belépést és az ott tartózkodást korlátozhatja, illetve megtilthatja. Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról. Az erdő egyes részei látogatásának korlátozását akkor köteles az erdőgazdálkodó előzetesen bejelenteni az erdészeti hatóságnak, ha annak tervezett időtartama az egy hónapot meghaladja. A korlátozás időszaka 6 hónapnál nem lehet hosszabb.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is rendelkezésre áll, amelynek segítségével mindenki pontosan be tudja azonosítani a lakóhelye környékén található erdőterületeket. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így mindig az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

Az erdei tűzgyújtásra szigorú előírások vonatkoznak akkor is, ha nincs életben a tűzgyújtási tilalom. Az erdőterületen végzett égetés részletes szabályait és a vonatkozó erdőgazdálkodói kötelezettségeket az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008 (VIII. 1.) ÖM rendelet tartalmazza, továbbá az előírásokról itt is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fontos továbbá figyelembe venni, hogy a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján a belterületi kerti és növényi hulladék égetése is tiltott. Ez alól a belterületi ingatlanokon csak az önkormányzat adhat felmentést helyi rendeletben.

 

(NAK/Dósa Ildikó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése