Erdőgazdálkodás

Az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy az örökerdő kezelési tervek elkészítését segítő útmutató átdolgozásra került, az új változat pedig már elérhető a Nemzeti Földügyi Központ honlapján.

Mint ahogy azt már korábban hírül adtuk, múlt évben elkészült az örökerdő-gazdálkodás szakmai kereteit meghatározó miniszteri rendelet, valamint jogszabály-módosítás útján, az örökerdő - és átmeneti üzemmódokra, illetve az érintett tervek tartalmára és benyújtására vonatkozó részletszabályok épültek be az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, valamint hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló 433/2017. (XII. 21.) Korm. rendeletbe. Az örökerdő-, és az átmeneti-üzemmódra váltás, valamint az azokban való gazdálkodás kiemelt feltétele a tervezett erdőgazdálkodásra vonatkozó részletes kezelési terv összeállítása, amelyekhez segítségképpen készültek el az útmutatók.

Az elmúlt időszakban szerzett gyakorlati tapasztalatok értékelését követően a szakértők átdolgozták az örökerdő kezelési terv útmutatóját. Ez a 2. változat a napokban már fel is került az NFK honlapjára.

Az útmutató elején kiemelésre került, hogy a jövőben a menet közben összegyűjtött tapasztalatok és eredmények ismeretében feltehetően szükséges lesz a dokumentum időnkénti frissítésére. Hiszen az abban szereplő vezérfonalak elsősorban döntés-támogató ismeretanyagként szolgálnak a kiindulási helyzetek, a faállománytípusok, termőhelyi és növekedési viszonyok sokszínűsége következtében, valamint a közép- és hosszútávú szakirodalmi adatok, a táji léptékben meghatározó kísérleti területek hiánya miatt (termőhely, faállománytípus, eljárások).

A frissített útmutató innen érhető el:

http://www.nfk.gov.hu/Erdeszet___Nyomtatvanyok_news_303

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése