Erdőgazdálkodás

2020. szeptember 10-én az erdőingatlanokon fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolási lehetőségeiről folyt a párbeszéd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online tájékoztatófórum-sorozatának második rendezvényén.


Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése, illetve felszámolása a mezőgazdasági ingatlanok vonatkozásában már több, mint egy évtizede napirenden van. Most nyílik azonban először lehetőség arra, hogy a folyamatban a magánerdők hasznosítását, használatát is nagymértékben akadályozó osztatlan közös tulajdon felszámolása is szerepel. Erre is tekintettel a tájékoztató fórumon az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának a 2021. január 1-én hatályba lépő törvényben rögzített lehetőségei mellett arra is igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy erdő esetén milyen tulajdonosi szempontokat célszerű majd érvényesíteni.

A magán-erdőgazdálkodás eredményessége és hatékonysága nyilvánvalóan függ a birtokmérettől. Az erdőingatlanok elaprózódása tehát a tulajdonosok, illetve az ágazat szempontjából sem kedvező változás. Szerencsére az új szabályozás olyan megoldásokat is biztosít az osztatlan közös tulajdon felszámolására, amelyek lehetőséget biztosítanak az ingatlan további szükségtelen elaprózódásának elkerülésére, illetve a magánerdők tulajdonviszonyainak javítására. Ezekkel megoldásokkal – ha ebben az erdőgazdálkodással járó bonyodalmaktól mentesülni kívánó tulajdonostársak is partnerek – akár az ingatlan megosztása is elkerülhető, és az ingatlan megfelelő megváltás mellett egy személy önálló, vagy egy kisebb tulajdonosi közösség osztatlan közös tulajdonába kerülhet.

Az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolása egy későbbi fórumon még egyszer napirendre kerül majd, miután a készülő végrehajtási rendelet is megjelenik.

A mostani fórumról a felvétel és az előadásanyag a sorozat pdf rendezvénynaptárjában (239 KB) is megtalálható.

A sorozat 2020. szeptember 17-én 15 órától kezdődően folytatódik. Ezen a megbízott erdőgazdálkodói jogviszony kivezetéséről, illetve az ennek kapcsán felmerülő feladatokról és lehetőségekről lesz szó. A fórumra a rendezvénynaptárban foglaltak szerint regisztrálni szükséges.


NAK/Szalai Károly

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése