Erdőgazdálkodás

A kirándulók tájékoztatása érdekében a következő napokban információs plakátok kerülnek az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe. A plakátokkal elsősorban a turistautak mentén, valamint a pihenőhelyeken találkozhatnak a látogatók.

 

A Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének területén bejelentett elhullott vaddisznókból a napokban afrikai sertéspestis, azaz ASP vírusát mutatta ki a NÉBIH laboratóriuma. Az országos főállatorvos a vizsgálatok megkezdésekor elrendelte a tetemek keresését és a kilőtt vadak mintázását. A laboratóriumba beérkező több tucat minta közül öt esetében volt kimutatható az ASP vírus. A fertőzés jelenlétének igazolását követően a főállatorvos elrendelte vadaskert kerítéssel elzárt részében a fertőzött – ezen belül a fokozottan veszélyeztetett, járványügyi szempontból szigorúan korlátozott rész kijelölését majd a vaddisznóállomány felszámolását.

A járványügyi nyomozás már megkezdődött a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén, amelynek eredménye válaszokat ad majd arra, hogy miként jelent meg itt a betegség, de a legvalószínűbb, hogy emberi közvetítés révén (az ország fertőzött régióiból vagy ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkező állampolgárok által).

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Éppen ezért a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

A vírust az erdőben kirándulók, futók is továbbterjeszthetik, ezért a NÉBIH kéri, hogy próbálják kerülni az érintett területek látogatását.

Az erdők lezárására nem kerül sor, így aki a turista útvonalakon mégis túrázni indulna, akkor annak néhány alapvető szabályt be kell tartani a járvány esetleges terjedésének megelőzése érdekében:
•    Élelmiszer-hulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
•    Kutyánkat kizárólag pórázon sétáltassuk az erdőben.
•    A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbáljuk megfogni, „megmenteni”.
•    Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látunk, ne érjünk hozzá és azonnal értesítsük a NÉBIH-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).
•    Az erdőjárás után alaposan mossuk le cipőnket, bakancsunkat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

A kirándulók a turistautak mentén és a pihenőhelyeken elhelyezett információs plakátokról tájékozódhatnak az afrikai sertéspestis veszélyről. A betegség terjedhet illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel. Az állattartók felelős magatartása is fontos, hogy a fertőzés továbbterjedés ne következzen be: tilos olyan moslékkel etetni a sertéseket, amely más állati eredetű élelmiszer-hulladékot is tartalmaz. Ha pedig valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, mindenképpen értesítse 24 órán belül állategészségügyi szolgálatot!

A NÉBIH honlapján további információkat találhatnak a betegségről az aktuálisan előírt korlátozásokról illetve a fertőzött területekről.


(NAK/Dósa Ildikó)


(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése