Élelmiszer-feldolgozás

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer-forgalmazók és a fogyasztók pontos tájékoztatása a kiskereskedelemben forgalmazott élelmiszerek, valamint az éttermekben és a közétkeztetésben felhasznált alapanyagok eredetéről.

 

A nyomon követhetőség biztosítására elsősorban a csomagoláson rögzített címke alkalmas, a címkén feltüntetett információk alapján lehet visszakövetni az élelmiszerek és alapanyagok útját származási helyüktől egészen a végfelhasználóig. A minél pontosabb tájékoztatás és nyomon követhetőség érdekében rendeletek útján folyamatosan szigorítják a címkén kötelezően feltüntetendő adatok számát és jellegét. Kutatóintézetek vagy ellenőrző hatóságok a címkék és termékek ellenőrzésével vizsgálják a szükséges és megnyugtatóan elégséges információ meglétét a különböző élelmiszerek és alapanyagok esetében.

A New Food készített cikket, amely többek között bemutatja az Oceana intézet által készített tanulmányt a rosszul címkézett halakra vonatkozóan. Az elemzés során, amely mintegy 150 éttermi és étkezdei halmintára alapozottan készült, az esetek több mint 30 százalékánál találtak hibát. Bár a megállapítás riasztónak tűnik, azonban a probléma valójában nem új keletű. Egy 2012-ben végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az EU-ban felhasználásra kerülő halak közel 40 százaléka nem a címkén feltüntetett fajból történik.

Az EU kezdeményezte a 2012-2014-es „Labelfish” projektet a halászati termékek címkézésének és nyomon követhetőségének javítása érdekében. Ugyanezen célból került megalkotásra az 1379/2013 EU rendelet, amely 2014-ben lépett hatályba, és előírja, hogy a halászati termékek címkézésekor a faj mind kereskedelmi, mind tudományos névvel kerüljön feltüntetésre. Továbbá a termelési módszert, a halászati eszközt és a halászati vagy tenyésztési területet is meg kell jelölni.

Egy 2015-ben végzett Oceana tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a hibás címkézés jelentősen csökkent és a rosszul jelölt minták 5 százaléknál is kevesebb arányban voltak fellelhetők. Az elemzés azonban csak a szupermarketekben értékesített haltermékekre vonatkozik, így pontosan nem lehet tudni, hogy az éttermekben továbbra is jelen van-e a probléma. A Conversation Biology folyóirat egy tanulmányt tett közzé, mely 26 sushi étteremből vett, több, mint 300 mintát vizsgált az USA-ban. A tanulmány megállapította, hogy a minták 47%-át rosszul jelölték, amely leggyakrabban az óriás laposhalaknál, déli vörös csattogóhalnál, sárgaúszójú tonhalnál fordult elő. Ezért a hal marad a leggyakrabban hamisított élelmiszer. Különös problémát jelent még a hosszú termelési lánc, amely gyakran különböző közvetítőkből áll. A mai modern technológiák segítséget tudnak nyújtani az élelmiszercsalás elleni küzdelemben. Például a halak hitelesítésére szolgáló PCR-tesztek lehetővé teszik a hatóságok számára a hibás címkézés felderítését. Az úgynevezett blokklánc-technológia pedig hozzájárulhat a jövőben a halászati termékek jobb átláthatóságához és nyomon követhetőségéhez.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló EU rendelet itt érhető el.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám