A pozsonyi kifli, a szikvíz és a tepertős pogácsa után a kürtöskalács próbálja megszerezni a „hagyományos különleges termék” (HKT) jelölést és minősítést, amellyel a már legalább 25 éve európai uniós piacon jelen lévő speciális, megkülönböztetett tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek táborát erősítené.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) Élelmiszeripari Főosztálya a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerésének és ellenőrzésének rendjéről szóló 15/2008. (II. 15.) FVM rendelet 3.§ -a alapján megjelentette a „Kürtőskalács” termékleírását. A kérelemben foglalt kifogások véleményezésére jogosult minden gazdasági érdeküket igazoló és Magyarország területén székhellyel vagy lakóhellyel rendelkező természetes és jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság. A kifogásaikat a közzétételtől számított két hónapon belül írásban nyújthatják be a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályára. A termékleírás mellékletei ugyancsak a FM Élelmiszeripari Főosztályán tekinthetők meg, előzetes időpontegyeztetés alapján.
(NAK)