A KMÉ alap és a KMÉ arany fokozatú védjegyek elnyerésére olyan előre csomagolt, „gluténmentes” vagy „nagyon alacsony gluténtartalmú” termékkel lehet pályázni, amely megfelel a magyar és uniós jogszabályoknak, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak és kiegészítő követelményeknek.
A kötelező elemek között szerepel például a gabonaalapú összetevők rendszeres szennyezettségvizsgálata, kizárólag gluténmentes malomban őrölt zab használata, bizonyos adalékanyagok és technológiai segédanyagok kizárása, valamint minimális rosttartalom biztosítása.
A pályázó terméknek emellett legalább egy-egy, az előállítási folyamatra és a fenntarthatóságra vonatkozó választható kritériumnak is meg kell felelnie. Ezek közé tartozik például a gyártási folyamat rendszeres önellenőrzése, tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszerek alkalmazása, valamint fenntartható felhasználása.
További szempontok lehetnek az energiahatékonyság javítása, hulladék- és vízkezelési intézkedések, illetve környezetbarát csomagolási és logisztikai megoldások. Egyéb pozitívan elbírálható elem a társadalmi felelősségvállalás, például auditált etikus működés vagy élelmiszerpazarlás megelőzésével kapcsolatos gyakorlatok révén.
A szakmai egyeztetést követően a Védjegyiroda hamarosan megnyitja a pályázati lehetőséget. A tervezettel kapcsolatos észrevételeiket 2025. október 14-ig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik meg.
Köszönjük közreműködésüket a termékekre vonatkozó speciális tanúsítási követelmények pontosításában!
NAK / Bartha Margaréta