Az élelmiszeripari ágazat szereplőinek tevékenységét támogatva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018-ban útjára indította az Élelmiszeripari kézikönyvek című sorozatát, amely jelenleg már 11 kötetet számlál. A kiadványok aktualizálása idén annak érdekében indult el, hogy a kézikönyvek tartalma tükrözze a megjelenésük óta bekövetkezett szakmai és szabályozási változásokat. Ennek fényében elsőként az érzékszervi vizsgálatokkal foglalkozó kötet jelent meg frissített formában.
A termékek érzékszervi vizsgálatának fontosságát gyakran méltatlanul alábecsülik – pedig jóval több annál, mint „csak” megnézni az állományt, a színt, megszagolni vagy megkóstolni. Ez a terület önálló tudományágként is értelmezhető, és a megfelelő vizsgálat gondos előkészítést kíván a körülmények, az eszközök és a vizsgáló személyek szempontjából egyaránt.
Kiadványunk elismert szakemberek írásait tartalmazza, és részletesen bemutatja az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjait – kiemelt figyelmet fordítva az ágazati sajátosságokra. A vonatkozó hazai és nemzetközi szabályozási keretek bemutatása mellett külön fejezetben tárgyalja a vizsgálatok általános irányelveit, megvalósítását, valamint az eredmények kiértékelését és értelmezését. A gyakorlati megvalósítást a kötet második fejezete valós példák bemutatásával segíti.
Jelen kiadásban a hivatkozott szabványok frissítésével biztosítjuk, hogy a kézikönyv naprakész ismeretet közvetítsen a szakemberek számára. Reméljük, hogy kiadványunk továbbra is hasznos segítséget nyújt a termékfejlesztési és minőségellenőrzési feladatok magas színvonalú megvalósításához.
A kiadvány ITT érhető el.
NAK