A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. április és május 1-jétől.
Megjelent szabványok:
Acél csomagolásra. Élelmiszerrel, emberi vagy állati fogyasztásra szánt italokkal és termékekkel való érintkezésre szánt lapos acéltermékek. Ónozott acél (fehérbádog) – Az MSZ EN 10333:2005 helyett |
|
Acél csomagolásra. Élelmiszerrel, emberi vagy állati fogyasztásra szánt italokkal és termékekkel való érintkezésre szánt lapos acéltermékek. Bevonat nélküli acél (feketelemez) – Az MSZ EN 10334:2005 helyett |
|
Acél csomagolásra. Élelmiszerrel, emberi vagy állati fogyasztásra szánt italokkal és termékekkel való érintkezésre szánt lapos acéltermékek. Ötvözetlen, galvanizált króm- vagy króm-oxidbevonatos acélok – Az MSZ EN 10335:2005 helyett |
|
Élelmiszeripari gépek. Kézműves sütő- és tésztaipari osztógépek. Biztonsági és higiéniai követelmények. |
|
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017 + Amd 1:2023) EGYESÍTETT VÁLTOZAT – Az MSZ EN ISO 10272-2:2017 és az MSZ EN ISO 10272-2:2017/A1:2023 helyett |
|
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: A szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálása telepszámlálásos módszerrel (ISO 15213-1:2023) |
* Magyar nyelven
Nemzeti szabványok helyesbítése:
A szabvány hivatkozási száma, címe |
A hiba helye |
Nyomtatva |
Helyesen |
MSZ EN ISO 16654:2025 EV Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O157 kimutatására (ISO 16654:2001 + Amd 1:2017 + Amd 2:2023) EGYESÍTETT VÁLTOZAT |
18. oldal 5.3. szakasz 3. bekezdés |
[…] legfeljebb 2 hétig tárolhatjuk. |
[…] addig tárolhatjuk, amíg teljesítményük nem változik. |
26. oldal 9.4.1. szakasz 1. bekezdés |
[…] az előszárított cefixim-tellurit-tartalmú szorbitos MacConkey-agarra (5.2. szakasz) és szintén 50 μl-t egy előszárított második izoláló tápközegre |
[…] a cefixim-tellurittartalmú szorbitos MacConkey-agar (5.2. szakasz) előszárított lemezére és szintén 50 μl-t a második izoláló tápközeg (5.3. szakasz) előszárított lemezére. |
Új európai szabványkiadványok:
Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként, az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.
Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként bevezetése kötelező, nemzeti nyelven bevezetésük azonban nem.
A bevezetési határidők betartása érdekében - a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához - Magyarországon is az úgynevezett jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.
EN ISO 6579-4:2025 |
Microbiology of the food chain. Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella. Part 4: Identification of monophasic Salmonella Typhimurium (1,4,[5],12:i:-) by polymerase chain reaction (PCR) (ISO 6579-4:2025). |
EN 13806-1:2025 |
Foodstuffs. Determination of trace elements. Part 1: Determination of total mercury in foodstuffs by atomic absorption spectrometry (AAS) - cold vapour technique after pressure digestion. |
EN 13806-2:2025 |
Foodstuffs. Determination of trace elements. Part 2: Determination of total mercury in foodstuffs by atomic fluorescence spectrometry (AFS) - cold vapour technique after pressure digestion. |
EN 13806-3:2025 |
Foodstuffs. Determination of trace elements. Part 3: Determination of total mercury in foodstuffs with atomic absorption directly from the foodstuff (elemental mercury analysis). |
EN 15180:2025 |
Food processing machinery. Food depositors. Safety and hygiene requirements. |
Forrás: MSZT
NAK / Dr. Szűcs Viktória