Élelmiszer-feldolgozás

A Szabadkereskedelmi Megállapodás (FTA) hatálybalépésével 100%-ban megszünteti az új-zélandi vámokat az EU exportjára, és hét év után eltörli az új-zélandi kereskedelemre kivetett uniós vámok 98,5%-át.

Új-Zélanddal 2018-ban kezdődtek a tárgyalások, és 12 tárgyalási forduló után 2022. június 30-án politikai megállapodás született. Új-Zéland az EU fontos partnere a Csendes-óceáni térségben, és politikailag is jelentős szerepet tölt be a többoldalú fórumokon is. Ez a megállapodás illeszkedik az EU tágabb stratégiájához, amely a hasonló gondolkodású országokkal való kapcsolatok megerősítésére irányul. A megállapodás előzményeiről a NAK portálon több alkalommal is beszámoltunk.

A szerdán 524 igen szavazattal, 85 nem szavazattal és 21 tartózkodás mellett jóváhagyott megállapodás védi az uniós oltalom alatt álló termékeket. Az ügylet az érzékeny mezőgazdasági termékek, például a marhahús és számos tejtermék európai gyártóit is védi. Az EP-képviselők „arany standard” megállapodásnak minősítik, ez az EU első szabadkereskedelmi megállapodása, amely végrehajtható kötelezettségvállalásokat tartalmaz a Párizsi Megállapodás és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető normái mellett.

A megállapodás a hatályba lépést követően már az első naptól fogva eltörli az összes Új-Zélandra irányuló uniós áruexport vámját. Az új-zélandi áruk 91%-a az első napon vámmentesen kerül az EU-ba, hét év után pedig 97%-ra emelkedik. Egyes új-zélandi exporttermékek, például a kivi, az alma, a hagyma, a bor, a hal, a kagyló és a tintahal azonnali teljes EU-vámtörlésre kerül sor. Az EU egyes érzékeny mezőgazdasági ágazatainak védelme érdekében vámkontingensek vonatkoznak majd az új-zélandi termékekre, például a juhhúsra, a marhahúsra, a vajra, a sajtokra és a tejporra.

Mezőgazdaság és földrajzi jelzések

A megállapodás az első naptól kezdve eltörli a vámokat az olyan kulcsfontosságú uniós exporttermékekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukros édességek és a kekszek. A megállapodás védi az EU-borok és szeszes italok teljes listáját (közel 2000 név), mint például a Prosecco, a Lengyel Vodka és a Tokaji, valamint 163 legismertebb hagyományos EU-terméket (földrajzi jelzések, földrajzi jelzések), mint például a feta, az Istarski pršut. sonka, Lübecker Marcipán, Elia Kalamatas olajbogyó. Az érzékeny termékek uniós gyártóinak védelme érdekében számos tejterméket, marha- és juhhúst csak korlátozott mennyiségben importálnak nulla vagy alacsonyabb vámtarifával Új-Zélandról (ezekről az intézkedésekről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk). Az új-zélandi borok földrajzi jelzései, mint például a Marlborough és a Central Otago, oltalom alatt állnak az EU piacán.

A megállapodás szövege a Tanács honlapján érhető el.

Következő lépésként a tagállamok várhatóan hétfőn adják meg hivatalos jóváhagyásukat. Amint a megállapodást Új-Zéland ratifikálja, az hatályba léphet. Erre valószínűleg 2024. közepén kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek:

 

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám