Az élelmiszerek előállításához alkalmazott kultúrák felhasználásuk szerint lehetnek összetevők, technológiai segédanyagok vagy élelmiszer-adalékanyagok, ezért elengedhetetlen az EU szintű harmonizált értelmezés, amely segítséget nyújt a hatóság és az élelmiszer-vállalkozások részére az adott kultúra pontos besoroláshoz.
A Növények, Állatok, Élelmiszer és Takarmány Állandó Bizottság – Élelmiszerlánc Toxikológiai Biztonsága szekció (PAFF) 2006. december 14-i ülésén már megtárgyalt egy korábbi tervezetet, amelyet akkor a tagállamok nem fogadtak el. 2022. év végén Hollandia újra felvetette a témát és készített egy új kritériumrendszer tervezetet, amelyet az adalékanyagos szakértői csoport több körben megtárgyalt. Ez a tervezet a teljes kidolgozást követően kerül majd beterjesztésre a PAFF ülés elé szavazásra.
Az Agrárminisztérium a hazai álláspont kialakítása érdekében kéri az érintett előállítókat, hogy az új javaslatot véleményezzék. Az észrevételeket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk 2023. május 19. 14.00 óráig.
A PAFF ülésen szavazásra váró tervezet itt tölthető le angol nyelven.
NAK/Szécsényi Tamás