Az élelmiszerek legfontosabb összetevőit, illetve idegen anyag tartalmának maximálisan elfogadható szintjét szabályzó nemzetközi szabványok, irányelvek és útmutatók kidolgozására az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, közismert rövidítéssel a FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) 1963-ban létrehozta a Codex Alimentárius Főbizottságot (CAC). A Bizottság által kidolgozott különféle dokumentumok összessége a Codex.
Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. az EU) és nemzeti (természetesen a magyar is) élelmiszer szabályozás alapjául szolgálnak, így a Codex a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó központjává vált. A Codex Alimentarius lehetőséget ad a világ valamennyi országa számára, hogy aktívan részt vehessenek az élelmiszerekre vonatkozó szabványok megalkotásában, harmonizációjában és alkalmazásában.
A Codex Alimentarius Jelölési Bizottságának ülését májusban tartják, Québecben.
Az ülés témája többek közt az előrecsomagolt élelmiszerek allergén jelölését szabályozó gyűjtemény frissítése, melyhez a javaslatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága is gyűjti.
A véleményezéshez kapcsolódó dokumentumok az alábbi linken érhetőek el:
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCFL&session=47
Amennyiben a Bizottság munkáját szakmai javaslataival segítené, véleményét kérjük az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, 2023.05.02-ig küldje el.
Válaszukat és együttműködésüket előre is köszönjük!
NAK / Köbli Brigitta