Élelmiszer-feldolgozás

A fenntarthatósággal kapcsolatban sokféle információ kering világszerte, sokszor kiragadva egy-egy fókuszterületet.

Ahhoz, hogy a fenntarthatóság témakörét jól megérthessük komplexebben kell magára a fogalomra gondolni.

1. ábra A fenntarthatóság fő pillérei

Az 1. ábrán látható, hogy a fenntarthatóságnak 3 fő pillére van, amelyek egymásra is hatással vannak: környezet, munkavállalók és társadalom. Az élelmiszeripar vertikális összekapcsolódásai miatt a környezeti pillérre hat legnagyobb mértékben, ennek megfelelően itt található több tényező, amellyel fontos és érdemes foglalkozni.

Környezeti pillér

Az egyik ilyen szempont a klímavédelem kérdésköre. A klímaváltozás égető és egyre sürgetőbb probléma, amelyre meg kellene találni a helyes választ globálisan és a vállalkozások szintjén is. Az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok kibocsátásáért európai viszonylatban 30%-ban felelős. Érdemes lenne vállalati szinteken pl. klímavédelmi munkacsoportokat alakítani, amelyek feladata lenne, a stratégia összeállítása, feltérképezése, a kibocsátáscsökkentési irányok meghatározása stb. Számos területet érdemes még figyelembe venni az üvegházhatású gázok csökkentését illetően, mint például a céges létesítmények, járművek, a dolgozók utaztatása, a vásárolt energia, fűtés/hűtés, gőz és elektromosság felhasználása, és a berendezések energiaigénye.

Az élelmiszeripar legtöbb termékpályája nagy energiaigényű technológiára épül (hűtés, fagyasztás, hőkezelés, pörkölés, aszalás, szárítás, bepárlás stb.). Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért legnagyobb mértékben az iparágak földgáz- és villamosenergia-felhasználása okolható. Az energia minél hatékonyabb felhasználását mind a jelenlegi gazdasági helyzet, mind a környezetünk védelme, és a jogszabályi előírásnak való megfelelés is indokolja. Ahhoz, hogy ezeknek a kívánalmaknak az adott vállalkozás eleget tudjon tenni érdemes energetikai auditot végeztetni, amelynek eredménye alapján érdemes a technológiai és energetikai fejlesztéseket célzottabban tervezni.

A klímavédelem támogatásához a másik nélkülözhetetlen rendszer a körforgásos gazdaság megvalósítása az élelmiszeriparon belül is. A bolygónk kapacitásai végesek, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy az erőforrásokat ne pazaroljuk el. Az anyagfelhasználás mellett jelentős mennyiségű hulladéktermelés is történik, amivel mindenképpen számolnunk kell (2.ábra). A megtermelt élelmiszereink közel 1/3 lesz hulladék.

A körforgás megvalósításával azt szeretnénk elérni, hogy egyrészt minimalizáljuk azokat az anyagokat és hulladékokat, amelyek nem megújulók, amennyiben megoldható visszaforgassuk őket, és mindezt úgy tegyük, hogy már a termékek tervezésénél is figyelembe vesszük a termékek és a csomagolások környezetre gyakorolt hatását.

2. ábra Az anyaghasználat és a hulladékok csökkentésének területei

A 2. ábra megmutatja, hogy melyek azok a területek az anyagfelhasználás és a hulladékok esetén, amelyeket érdemes átgondolni, hogy hol és milyen mértékben tudunk csökkenteni és hogyan tudjuk megvalósítani ezekben az esetekben a körforgást.

A környezeti pilléren belül egyre nagyobb szerepet kap a vízvédelem, amely magában foglalja a felszín alatti vizeket és azok optimális felhasználását a különböző technológiai folyamatok során, illetve a keletkező szennyvíz mennyiségének csökkentése mellett a lehető legnagyobb mértékű visszaforgatását és a keletkező szennyvíziszap újrahasznosíthatóságát.

Munkavállalói pillér

A fenntarthatóság másik nagyon fontos pillére a munkavállalók, ezen belül a munkakörnyezetük és egészségük kérdésköre. A cél a munkavállalók elégedettségének növelése, a fluktuáció csökkentése, a versenyképes fizetés, megfelelő utánpótlás biztosítása, valamint a szakmai és egyéb képzési lehetőségek nyújtása. Fontos a munkavállalók egészsége és biztonsága az adott munkakörnyezetben. Mindenképpen biztosítani kell a fejlődés és előrelépés lehetőségét.

Társadalmi pillér

A harmadik pillér a társadalom. Az adott vállalkozásnak figyelembe kell venni, hogy mind szellemisége mind a vállalkozás környezete a társadalom hasznára váljon. Fontos, hogy az adott vállalkozások a helyi lakosokkal kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljanak, az esetlegesen felmerülő problémák (zaj, fény, illat stb.) esetén pedig a vállalkozás gyorsan, hatékonyan és korrekten igyekezzen a problémát kezelni.

Emellett a hazai gazdaságok erősítése is fontos feladat, ebben a pillérben a cél, hogy az alapanyag a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásból származzon. Ez több problémát is generál, amit ezen cikkünkben részletesen nem tárgyalunk, de a jövőben kitérünk majd rá. A cél, hogy minél inkább hazai alapanyagokból, minél jobb minőségű élelmiszerek gyártása történjen, figyelembe véve az egészséges táplálkozás paramétereit, valamint a vállalatok etikus működése is egyre fontosabbá váljon és egyre nagyobb hangsúlyt kapjon.

Összeségében a fenntarthatóság nagyon komplexen körbejárja azokat a témaköröket és szempontokat, amelyeket egy vállalkozásnak figyelembe kell vennie, hogy a lehető legnagyobb mértékben feltérképezze a környezetre, a munkavállalókra és a társadalomra gyakorolt hatását. A fogyasztókért folytatott verseny a jövőben már nem csupán a termékekkel valósul meg, hanem azokkal a vállalásokkal is, amelyeket egy-egy előállító a fenntartható működésével kapcsolatban tesz. Ahhoz, hogy ezek feltételrendszerét és a vele járó kötelezettségeket vállalni lehessen, jelentős változtatásokat kell eszközölni mind az üzemen belül, mind a kapcsolatrendszer tekintetében. A vállalások felméréséhez feltáró cikksorozattal szeretnénk hozzájárulni.

 

NAK/ dr. Fogarassy Eszter Karolina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám