Élelmiszer-feldolgozás

Bejegyzésre került a „Homokháti őszibarack pálinka” földrajzi jelzés.

Az Európai Unió hivatalos lapjában tették közzé a rendeletet, miszerint újabb kedves italunk lett bejegyezve, így már 13 pálinka elnevezése védett az EU területén. A Homokháti őszibarack pálinka előállítását Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia, Balotaszállás településeken végezhetik kereskedelmi főzdék. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsöt az adott földrajzi helyen kell megtermelni, a cefrézés, erjesztés, kisüsti rendszeren történő lepárlás és pihentetés munkaműveleteket is a kijelölt közigazgatási határokon belül kell elvégezni. A gyümölcs származását megfelelő dokumentumokkal kell igazolni. Ezek az őstermelők esetében felvásárlási jegyet, minden egyéb eseten származási nyilatkozatot, valamint az értékesítésről szóló számlát jelentik.

A homokháti őszibarackból készült pálinka illat- és ízjegyei az érett őszibarackra emlékeztető, visszafogottan illatos, citrusosan friss, selymesen cseng.

A termékleírás megtalálható a Földrajzi Árujelzők portálján, a GIView nyilvántartásban pedig további részletek is elérhetőek angolul a külföldi érdeklődők számára.

Érdemes figyelni az újabb híreket, hiszen az uniós bejegyzés iránti kérelme a Nagykörűi cseresznyepálinkának és a Sárréti kökénypálinkának is folyamatban van!

 

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése