Élelmiszer-feldolgozás

2020 végén jelentette be a pénzügyminiszter, hogy 2021-ben a második félévtől az adóhivatal fogja elkészíteni az áfabevallások tervezetét. 

Az áfabevallási tervezetek kiajánlási rendszere folyamatosan fejlesztés alatt fog állni, mígnem 2022-re már nagyon magas szintű szolgáltatást fog nyújtani az adóhivatal az adózók számára. Ez úgy lehetséges, hogy az online számlaadatszolgáltatás kiterjesztésével a Hivatal egyre több információval rendelkezik, ami alapján a tervezeteket el tudja készíteni (emellett ne feledkezzünk meg az online pénztárgépekből, vagy akár a kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomatákból automata felügyeleti egységen (AFE) keresztül bejövő információkról sem). Az SZJA bevalláshoz hasonlóan végső soron amennyiben az adózó egyetért a tervezettel, úgy az átfordulhat bevallásba. Amennyiben azonban eltérést tapasztalnak a vállalkozás saját adatai és a tervezet között, fel kell tárni az eltérés okát, és egyeztetni a Hivatallal. 

A lehető legmagasabb szintű bevallás-kiajánlási szolgáltatás nyújtása érdekében már a nyáron elindul az e-áfa tesztidőszak, amelynek fókuszában az adószakmával, fejlesztőkkel és a vállalkozásokkal történő közös munka áll. Idén ősszel a havi bevallók már élesben tesztelhetik is a rendszert, mintegy 200 ezer vállalkozás november 12-étől elérheti online az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét - ismertette Izer Norbert. 

Korábban a kiajánlások elkészítése a 2021. július 1-től kezdődő időszaktól indult volna, ezt azonban a 429/2021. (VII. 16.) Kormányrendelet 2021. október 1-re tolta, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NAV a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszakról készíti el a bevallásra kötelezett Áfa alanyok számára az Áfa bevallás tervezetet. 

Érdemes a gazdálkodóknak figyelnie a kapcsolódó információkat, ugyanis a fenti kormányrendelet kimondja, hogy az a gazdálkodó, aki állatbetegséggel összefüggő járványügyi intézkedés miatti kártalanítás okán fizetési halasztást kér, vagy olyan nyilatkozatot tett, hogy az adott ügyletek fordított adózás alá esnek, legkorábban a 2022. július 1-jét magában foglaló bevallási időszakról teljesíthet az e-Áfa rendszeren keresztül áfabevallási kötelezettséget. 

 

(NAK/Pető Krisztina) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése