Élelmiszer-feldolgozás

Megnyílt a szeszes italok elnevezésére való utalások meghatározásáról és használatáról szóló társadalmi egyeztetés. A véleményeket, hozzászólásokat 2021. május 12-ig lehet elküldeni. 

A mostani szabályozásban történt változtatásoknak megfelelően az „utalások” használatát erősen korlátozták a párlatoktól és likőröktől eltérő élelmiszerek esetében. Tehát, ha szeszes italok névhasználatáról van szó az adott termék leírásában vagy címkézésében, most azt nem lehet megjeleníteni (kivéve a likőröket). Bizonyos tagországokban azonban hagyományosan hivatkoznak az eredeti szeszes italra a végterméket illetően, amennyiben egy adott termék adta az egyedüli kiindulási alkoholt alapul. Előfordulhat ez feldolgozás, érlelés során, vagy amikor olyan hordóban érlelik a terméket, amiben előtte más típusú alkoholos ital volt. 

Ezt a lehetőséget fenn kell tartani, ezért az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell annak lehetővé tétele érdekében, hogy az egyéb szeszes italok leírásában, kiszerelésében és címkézésében a szeszes italok nevére vagy a szeszes italok földrajzi jelzéseire továbbra is utalhassanak a gyártók. A szabályozás jelenlegi szövegezése ugyanis azt eredményezte, hogy számos termék, ami már megtalálható a piacon, nem felel meg az aktuális előírásoknak, így a vonatkozó rendeletet tovább kell módosítani. A változtatásokat úgy kell megtenni, hogy azok egyértelmű, jogszerű tájékoztatást nyújtsanak a fogyasztóknak, és összhangban legyenek a széles körben alkalmazott hagyományos előállítási módokkal. 

  1. cikk: Ez a cikk lehetőséget biztosít arra, hogy utalás történjen a szeszes italok kategóriájának hivatalos nevére vagy a szeszes italok földrajzi jelzésére más szeszes italok leírásában, kiszerelésében és címkézésében, bizonyos esetekben és bizonyos feltételek mellett, miközben ennek megfelelően ki kell igazítani a utalás ” definícióját az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésében. 
  2. cikk: átmeneti időszakot biztosít, aminek értelmében továbbra is forgalomba kerülhetnek azok a 2022. december 31-ig felcímkézett termékek újracímkézés nélkül, amelyek megfelelnek a 716/2013 / EU végrehajtási rendelet 4. cikkének. 
  3. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását az általa hivatkozott rendelkezésekkel, melyeket 2021. május 25-től kell alkalmazni. 

A társadalmi egyeztetésről részletes információkat, valamint a rendelet tervezetet (kizárólag angol nyelven elérhető) az Európai Bizottság portálján érhetik el az érdeklődők. Az érintett gazdasági szereplők részéről különösen ajánljuk visszajelzések küldését, amennyiben termékeiket érinti a szabályozás változása (a visszajelzést magyar nyelven is fogadja a Bizottság). 

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése