Élelmiszer-feldolgozás

A Hatóság feladata a költségvetési bevételek biztosítása mellett a jogkövető adózók segítése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.

Ahogyan az várható volt az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővülésével, az adatok elemzésén alapuló módszerekkel a hatóság a költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyokat igyekszik majd kiszűrni.

Harmadik célterületként a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózókat ellenőrzik, különös hangsúllyal a határokon átnyúló ügyletek tekintetében.

Negyedik pont az önkéntes jogkövetés támogatása, melyet úgy kíván elősegíteni a NAV, hogy kisösszegű adóeltérések esetén támogató eljárásokat alkalmaz, nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatot végez.

Az összefoglalóból látható, hogy a gazdálkodói tevékenység folytatásával összefüggő tevékenységek ellenőrzések felsorolásánál a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek.

További kiemelt ellenőrzési témakörökről, és a szezonális ellenőrzésekről a NAV honlapján tájékozódhatnak.

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése