Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.


Az iránymutatás célja, hogy megkönnyítse és összehangolja az élelmiszerbiztonsági rendszerekre vonatkozó uniós követelmények végrehajtását, központi szerepet szánva a veszélyelemzésnek az alábbi kiskereskedések esetében: hentesboltok, élelmiszerboltok, pékségek, halboltok és fagylaltozók, elosztóközpontok, szupermarketek, éttermek, étkeztetési szolgáltatások és kocsmák.

Az Európai Unió 2017-ben elfogadott élelmiszer-adományozási iránymutatásaira támaszkodva az útmutatás tovább segíti az élelmiszer-adományozást azáltal, hogy ajánlásokat fogalmaz meg néhány egyszerű kiegészítő higiéniai gyakorlattal kapcsolatban, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerek biztonságos újraelosztásához. Az élelmiszer-adományozás konkrét élelmiszerbiztonsági kihívásokat jelenthet, mivel az újraelosztott élelmiszerek eltarthatósági idejük végéhez közeledhetnek, ráadásul az élelmiszer-ellátási lánc további szereplőkre (pl. Élelmiszerbankok és más jótékonysági szervezetek) is kiterjed. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó élelmiszer-adományozás iránti növekvő igény tükrében ez az új útmutató időben támogatást nyújt az összes érintett szereplő számára.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése