Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után. Olyan lépéseket határoztak meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások alkalmazhatnak a fagyasztott zöldségfélék Listeria Monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében.


Az élelmiszer-feldolgozók gyakran előfőzik (blansírozzák) a zöldségeket - forró vízben vagy gőzzel rövid ideig forralják őket - fagyasztás előtt, mivel ez az eljárás megállítja az enzimes tevékenységeket, amelyek az íz, szín és textúra károsodását okozhatják. Az élelmiszeripar 2008–2018-as adatait felhasználva az EFSA összehasonlította az előfőzött fagyasztott zöldségek Listeria monocytogenes fertőzés kockázatát a fogyasztásra kész élelmiszerekkel - például pástétom, füstölt lazac vagy lágy sajt - kapcsolatos, élelmezésben előforduló betegségek ismereteivel.

A hatóság megállapította, hogy a becsült egyéni kockázat, azaz egy adagonkénti betegség valószínűsége alacsonyabb az előfőzött fagyasztott zöldségek esetében, mint bármelyik fogyasztásra kész élelmiszer-alkategória esetében.


Ajánlások a kockázat csökkentésére

A tanulmány azt is megvizsgálja, hogy a vállalkozások hogyan csökkenthetik a lehetséges szennyeződéseket. Az EFSA meghatározta azokat az ellenőrzési intézkedéseket, amelyeket az élelmiszer-ipari vállalkozók végrehajthatnak a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázata csökkentése érdekében. Ezek az üzemi környezet tisztításától és fertőtlenítésétől kezdve a víz, az idő és hőmérséklet ellenőrzésig a különböző feldolgozási lépésekre és a pontos címkézésre is kiterjednek.

Az EFSA ajánlásokat fogalmaz meg a fogyasztók számára is a konyhai kockázatok csökkentése érdekében. A kulcs a jó higiéniai gyakorlatok fenntartása, például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása a megfelelő hőmérsékleten, valamint a biztonságos elkészítés a címke szerinti utasítások betartása mellett. Általában a kockázatok sokkal alacsonyabbak, ha a zöldségeket a kiolvasztás után megfelelően hőkezelik.

A tanulmány ezenkívül azt ajánlja, hogy szabványosítsák az iparág által használt előfőzött fagyasztott zöldségek címkézését annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban megértsék a biztonságos kezelési gyakorlatokat. A fogyasztókat oktatni, tájékoztatni kell a helyes higiéniai gyakorlatokról, például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tárolására, valamint az ételek megfelelő és biztonságos elkészítésére vonatkozóan. Fel kell hívni a fogyasztók - különösen az érzékeny csoportok körében (pl. idősebb korosztály, a várandós nők és a gyenge immunrendszerű fogyasztók) - figyelmét a nyers, hőkezeletlen fagyasztott zöldségek fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra is.

Az EFSA azt is ajánlja, hogy a hatóság és az ipar alkalmazzon harmonizált módszertant az élelmiszerek kategorizálására az adatok gyűjtésekor, bármilyen okból is történjen - megfigyelés, felügyelet, kitörés vizsgálata és fogyasztás. A tanulmány azt is kijelenti, hogy a jövőbeli mikrobiológiai kockázatértékelések elősegítése érdekében a hatóságnak és az iparnak fontolóra kell vennie további információk gyűjtését az élelmiszer előkészítéséről, feldolgozásáról és tárolásáról ezen adatgyűjtés részeként.

További részletek és a tanulmány az EFSA oldalán érhetőek el.



(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám