Élelmiszer-feldolgozás

Hónapok óta először csökkent az élelmiszerek világpiaci ára, részben a koronavírusnak (COVID-19) köszönhetően. Azonban az árak még így is magasabbak (+8,1%) mint egy évvel ezelőtt.


A növényi olajok export árának éles visszaesésének köszönhetően 2020 februárjában a világpiaci élelmiszerárak jelentősen visszaestek. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árainak havi változását követő élelmiszerár-indexe idén februárban 180,5 pont volt, 1%-al alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de továbbra is 8,1%-al magasabb, mint egy évvel korábban.

A FAO növényiolaj-indexe 10,3%-al csökkent 2020 januárjától, miközben a nemzetközi pálmaolaj-árak még jelentősebb zuhanást produkáltak a vártnál magasabb malajziai termelés, az indiai importkereslet ideiglenes visszaesése és a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt.

A gabonaár-index februárban 0,9%-os csökkenést mutatott. A búzaárak – a jól ellátott piacnak köszönhetően − alacsonyabbak voltak, míg a kukorica ára visszaesett, mivel csökkent az állattenyésztési ágazat iránti kereslet. Ugyanakkor a nemzetközi rizsárak emelkedtek – a távol-keleti és a kelet-afrikai keresletnövekedésének köszönhetően. A húsár-index januárhoz képest 2%-al csökkent. Az aszály okozta vágás Új-Zélandon további nyomást gyakorolt a juhhúsárára, míg a baromfi árát az alacsonyabb ázsiai behozatal befolyásolta. A tejtermékár-index 4,6%-ot emelkedett, amelyet főként a sajt emelkedő ára befolyásolt. A tejpor kereslete ugyanakkor csökkent. A cukorár-index 4,5%-al emelkedett, annak ellenére, hogy a globális importkereslet mellett Indiában és Thaiföldön csökkent a termelés.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése