Megjelent az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb jelentése az antimikrobiális rezisztenciáról, amely kulcsfontosságú eredményeket tartalmaz az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez, valamint a rezisztencia területén elért haladás szemléltetésében.
A humán, élelmiszerekkel és állatokkal kapcsolatos jelentés alapján a Salmonella baktériumok nagy része multirezisztens. Salmonella típusok esetében a ciprofloxacin magas koncentrációjával szembeni rezisztencia emberek esetében például 1,7%-ról (2016) 4,6%-ra (2018) emelkedett. A Campylobacter esetében 19 országból 16 jelentette a ciprofloxacin-rezisztencia nagyon magas vagy rendkívül magas százalékát. A Salmonella és az E. coli baktériumok esetében szintén magas ciprofloxacinnal szembeni rezisztenciáról számol be a dokumentum. Az állatok esetében az összes antimikrobiális szerre való érzékenység összesített mutatója az E. coli esetében alig 25%-al nőtt 2014 és 2018 között a tagállamokban. Ez a kedvező eredmény azt jelenti, hogy ezekben az országokban szükség esetén az antimikrobiális szerekkel történő kezelések nagyobb eséllyel vezetnek sikerre.
Az antimikrobiális rezisztencia súlyos fenyegetést jelent a globális köz- és állategészségügyre, így globális fellépést igényel.
A jelentés az EFSA oldalán olvasható, illetve a szemléltetést egy interaktív infografika is segíti.
Dr. Szűcs Viktória/NAK