Az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) táplálkozással, új élelmiszerekkel és allergénekkel foglalkozó testületét, hogy a 2015/2283/EU rendelet alapján véleményezze az lakto-N-tetraózt (LNT), mint esetleges újélelmiszer-összetevőt.
Az új élelmiszer egy por, amely többek között D-laktóz és más oligoszacharidok mellett főként LNT-ből áll. A port különböző élelmiszerekbe tervezik felhasználni, mint az anyatej-helyettesítő és -kiegészítő tápszerek, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek, valamint speciális gyógyászati célokra szánt élelmiszerek és étrend-kiegészítők. A vizsgálatok alapján az új élelmiszerből származó LNT-bevitel a javasolt felhasználás mellett, testtömeg alapján, valószínűleg nem haladja meg az anyagtejjel táplálkozó csecsemők bevitelét. Továbbá az LNT-vel szerkezetileg rokon, egyéb szénhidrát típusú vegyületek bevitele biztonsági szempontból nem tekinthető veszélyesnek. A testület így arra a következtetése jutott, hogy a javasolt felhasználási feltételek mellett az LNT-tartalmú új élelmiszer biztonságos a célpopuláció számára.
További részleteket az EFSA oldalán olvashat.
Dr. Szűcs Viktória/NAK