Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság közzétette az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerének (RASFF) jelentését a 2018. évi tevékenységekkel kapcsolatban. A tagállami bejelentések száma összesen 3699 volt, ennek 30 százaléka riasztási értesítés, tehát 1118 bejelentés esetében - súlyos egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszer vagy takarmány kockázata miatt - szükség volt a gyors beavatkozásra.


Az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszere (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), ami lehetővé teszi a tagok (az EU-28 nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságai, az Európai Bizottság, az EFSA, az ESA, Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc) közötti információáramlást. A rendszer működtetésének köszönhetően az illetékes hatóságok számos élelmiszer-biztonsági kockázatot hárítottak el, megelőzve ezzel a fogyasztók egészségének károsodását. A RASFF-on keresztül átadott információk összesítése éves rendszerességgel történik.

A közzétett jelentés azt mutatja, hogy a tagállamok tavaly összesen 3699 élelmiszer- vagy takarmány-kockázatot jelentettek az Európai Bizottságnak. Ezek közül 1118-at „riasztásként” soroltak be, jelezve egy olyan súlyos egészségügyi kockázatot, amelyre az élelmiszeripari vállalkozók vagy hatóságok gyors intézkedést követeltek meg.

A tagországokból származó termékekre vonatkozó RASFF-értesítések jelentős része elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található patogén mikroorganizmusokra vonatkozik. A mikotoxinok (569 bejelentés) és a kórokozó mikroorganizmusok (370 bejelentés) esetében a legtöbb probléma a harmadik országokból származó termékekkel volt. A diófélékben lévő aflatoxinok és a kardhalban lévő higany volt a leggyakrabban jelentett probléma az EU határán és az EU piacán ellenőrzött élelmiszerekben. Az USA-ból származó mandula, pisztácia és földimogyoró esetében ismétlődő aflatoxin-értesítések találhatók. A salmonella továbbra is a leggyakrabban jelentett kórokozó a tagországok élelmiszereiben (246 bejelentés, 19 százalékkal több), de ugyanez vonatkozik a harmadik országokra (304 bejelentés). Az ismétlődő értesítések között szerepel a szudáni, nigériai és indiai szezámmagban előforduló salmonella, a brazil, thaiföldi és chilei baromfihúsban, valamint az uruguayi és argentínai marhahúsból származó STEC (Shiga-Toxin termelő E. coli).

A korábbi évekhez hasonlóan, a 2018-as értesítéseknek csak kis százaléka vonatkozott takarmányra (9%) és élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra (4%). 2018-ban is jelentős számú értesítés vonatkozott a fagyasztott kukoricához kapcsolódó Listeria monocytogenes több országból származó élelmiszer-eredetű kitörésére.

Az allergénekkel kapcsolatos értesítések 31 százalékkal 149-re növekedtek, leggyakrabban a tej, a glutén és a dió esetében. Az idegen testekkel kapcsolatos értesítések, beleértve a műanyagot, a fémet és az üveget, 36 százalékkal növekedtek 136 értesítésre - legtöbb esetben fogyasztói panaszokról számolnak be -.

A Nébih közleménye szerint a hazai vonatkozású 162 RASFF ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek; gabonatermékek és sütőipari termékek; tojás és tojástermékek; valamint hús és hústermékek tekintetében adódott gond. Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk a tavalyi évben 28 esetben kezdeményezett bejelentést.

Az országos tájékoztatók elérhetők a tagországok számára, amiből felvilágosítást kaphatnak a 2018-os tevékenységükről.


NAK/Polczer Katalin

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése