Élelmiszer-feldolgozás

„Élelmiszer-veszteségek keletkezésének okai, azok kezelése és megítélése a feldolgozóipari vállalatok körében” címmel adta közre a NAIK AKI a témában végzett kutatásának eredményét.

 

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség társadalmi negatív hatása egyértelmű, a feleslegesen előállított élelmiszerekből feleslegesen keletkezett többletenergia-felhasználást és környezeti terhelést jelentenek. A témakör megoldásának lehetőségeit tovább bonyolítja, hogy egyelőre keveset tudunk az élelmiszer-veszteségek pontos keletkezési helyéről. Bár számos felmérés készült a témában, ezek nagy többsége a fogyasztókra fókuszál. Több szakirodalom szerint is a lakosság után a legnagyobb élelmiszerhulladék-termelő maga az élelmiszeripar, így a felmérés e szektor tanulmányozására irányult.

A kutatás alapját a szakirodalmakon túl a primer kutatásból származó eredmények adták. A 175 fő által kitöltött kérdőív válaszait SPSS program segítségével kiértékelve készült klaszterelemzés és leíró statisztika is. Mindezek kiegészítésre kerültek mélyinterjúkkal, hogy ne csak számok, hanem ok-okozati összefüggésekre is fény derüljön. Az eredményeket az élelmiszeripar szereplőinek egy workshop keretében mutatták be és értékelték.

Az élelmiszer-hulladékok csökkentésében, illetve jobb hasznosításában csak akkor lehetne áttörést elérni, ha az élelmiszer-veszteségekkel kapcsolatos szabályozásban alapvető szemléletváltozás történne: olyan ösztönzők kellenének, hogy a cégeknek megérje a termelődő hulladékok elkerülése, a veszteségek minél jobb hasznosítása.

A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága által a kiadványból készített összefoglaló anyagot pdf ide kattintva (429 KB) érhetik el, míg a teljes dokumentum itt elérhető el.


(NAK/Tóth Dénes - forrás: NAIK AKI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése