Élelmiszer-feldolgozás

Az idei lengyel meggyhiány kétszintű piac kialakulásához vezetett, ahol lényeges árkülönbség figyelhető meg a magas és az alacsony minőségű termékek között. A meggykoncentrátum-kereslet hiánya miatt kismértékben csökkent a lengyel fagyasztott meggy ára is.


Az augusztus elejei 1,50 euro/kg (1,66 USD) átlagos gyártelepi árak elérése után a gyorsfagyasztott meggy ára mostanra 1,40-1,45 euro/kg gyártelepi áron mozog. Iparági források úgy gondolják, hogy a piaci árat elsősorban az eladatlan, alacsony minőségű nyersanyag mennyisége befolyásolja, amit általában sűrítmény-készítésre használnak fel.
– A gyümölcslé-feldolgozók kis mennyiségű friss meggyet vásároltak a piacról, mivel idén nem tudták eladni a koncentrátumot a számított áron – mondta egy szakértő, elmagyarázva, hogy tavalyról nagyon sok olcsó koncentrátum maradt, valamint az ágazaton belül a legtöbb meggyfelvásárlónak már volt gyümölcse, amit tavaly kevesebbért vett.

Ennek eredményeképpen az alacsonyabb termés ellenére többlet keletkezett fagyasztott nyersanyagból, ami beárnyékolja a piacot. Ezzel egy időben kereslet csökkenés figyelhető meg a magas minőségű gyors fagyasztott termékekre is, részben azért, mert az ipar abból is elegendő mennyiséget halmozott fel tavaly, számítva arra, hogy az idei szezonban kevesebb termés lesz.

– A legtöbb vásárló tehát csökkentette 2019-ben keresletét, mivel a tavalyi szezonban többletet vásárolt, tudva, hogy ekkor volt a valaha legolcsóbb a meggy. Ezt még az is tetézte, hogy a kiskereskedelmi láncok nem fogadták el az idei nagy árnövekedést a lekvároknál vagy a joghurtoknál, és inkább csökkentették a meggyet tartalmazó termékek megrendelését – tett hozzá egy forrás.

A szezon kezdetén megfigyelt növényvédelmi problémák is hozzájárultak az árszínvonal kiegyenlítéséhez. Az IEG Vu hallott olyan árakról, ahol gyorsfagyasztott meggy az orosz piacon 1,30-1,35 euro/kg között mozog, ellenben a lengyel források egyértelművé tették, hogy ez főleg alacsony minőségű gyümölcsből áll, amiből jelenleg többlet van készleten. A lengyel meggy orosz felvásárlása jellemzően akkor növekszik, amikor a termék olcsóbb lesz, így feltételezhetjük, hogy valóban leginkább e termékkategória ára csökkent.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése