Élelmiszer-feldolgozás

A portugál parlament megszavazta az élelmiszeripari termékek, például a gyümölcsök és zöldségek értékesítési helyein a műanyag zacskók és eldobható, nem megújuló tárolók használatát. A törvény 2023 júniusában lép hatályba.


Az új törvény, amit a legutóbbi parlamenti ülésen az ország minden képviselője egyhangúan jóváhagyott, minden kereskedelmi üzletben alkalmazandó, ami kenyeret, gyümölcsöt és zöldséget értékesít.

A forgalmazóknak elérhetővé kell tenni a fogyasztók számára az eladás helyszínén más alternatív csomagolásokat a kenyér, gyümölcs és zöldség vásárlásakor, amik más, fenntarthatóbb anyagokból készülnek. Ugyanakkor a kereskedelmi létesítményeknek alkalmazkodniuk kell azokhoz a fogyasztókhoz, akik saját táskájukat akarják hozni, amibe beleteszik az ömlesztve értékesített gyümölcsöt és zöldséget vagy a kenyeret, amit vásárolnak.

Az új törvény pontosan meghatározza, hogy mire is alkalmazandó: 15 mikronnál vékonyabb ultrakönnyű műanyag zacskók, amiket a fogyasztók számára elérhetővé tettek élelmiszerek és kenyér számára és műanyag dobozok/tálcák, amelyeket eldobható csomagolásként vagy edényként funkcionálnak, általában műanyagból vagy habosított polisztirolból készülnek, amit kenyér, gyümölcs és zöldség csomagolására használnak. Ez kizárja a 100% biológiailag lebontható anyagokat, amik biológiai eredetűek és megújulóak.

Azt is előírja, hogy ezek a csomagolási megoldások tilalma 2023 júniusában lép hatályba, valamint hozzáteszi, hogy a fogyasztóknak alternatív megoldásokat kell elérhetővé tenni. A törvényjavaslat eredeti változata az új szabályok bevezetését 2020 júniusára tűzte ki, ám ezt a törvényjavaslat végleges változatában 2023 júniusába tolták ki, hogy az ipar számára több idő maradjon a felkészülésre.

Az APED, a kiskereskedelmi társaságok portugál szövetsége vezette az iparági kampányt a műanyagtilalmat bevezető időszak meghosszabbításáért. Az APED képviselői találkozókat tartottak a portugál képviselőkkel a törvényjavaslat eredeti változatában meghatározott szűk határidők megváltoztatása érdekében. Véleményük szerint ezt mindössze 12 hónap alatt nem lehetett volna végrehajtani.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése