Adózás

A jövedelemszámítás szempontjából az őstermelő átalányadózónak számít, ha annak törvényi feltételei fennállnak, ideértve az őstermelők családi gazdaságának tagjait is. Az őstermelő átalányadózóként teljesítheti személyi jövedelemadó kötelezettségét, ha a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg.

A vonatkozó szabályozás szerint az átalányadózás választása egyszerű. Az őstermelőnek nem kell bejelentenie az adóhatóságnak, ha az átalányadózás szabályait választja, az átalányadózás alkalmazásáról nem kell nyilatkozatot tennie. Arról kell nyilatkoznia, ha a jövedelmét 2023-ban tételes költségelszámolással vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával kívánja meghatározni. A mezőgazdasági őstermelő ezt a nyilatkozatot a 2023. május 22-ig benyújtandó 22SZJA bevallásban vagy az adóbevallási tervezet kiegészítésével teheti meg. A nyilatkozattételre a 22SZJA bevallás 12-01 es lapján a „A” blokkban van lehetőség. Ha a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, a bevallási határidőig nyilatkozhat az átalányadózástól eltérő adózási mód választásáról a ’T101 nyomtatványon. A nyilatkozatot évente meg kell ismételni, ha az őstermelő a következő adóévben sem kíván átalányadózást alkalmazni.

Az az átalányadózó mezőgazdasági őstermelő, aki 2022-ben átalányadózó volt és 2023-ban is átalányadózóként kíván tevékenykedni annak ezt a nyilatkozatot, nem kell kitöltenie.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

NAK/ Dr. Buzás Tivadar

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ