Országos hírek

Ellenjegyezték a támogatói szerződéseket, így a kamara elindíthatja régi-új információs szolgáltatását és a jégeső elleni védekezést lehetővé tévő rendszer kialakítását. A kormány pedig a jövőben több feladatot is adna a NAK-nak.


A napokban két, a kamara számára fontos ügyben volt komoly előrelépés. Mint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke október 30-i sajtótájékoztatóján elmondta, a Miniszterelnökség vezetője aláírta azokat a támogatói szerződéseket, amelynek köszönhetően elindul a kamara Tájékoztatási szolgáltatás (TISZ) elnevezésű programja, illetve lehetővé válik a jégkármérséklő-rendszer kivitelezésének elkezdése.

Ahogy a NAK elnöke fogalmazott, eddig is volt a kamarának a gazdákat információkkal ellátó szolgáltatása – amelyet az előzős uniós költségvetési forrásokból finanszíroztak –, ennek részeként több szakmai kiadvány jelent meg. Úgy vélte, ezzel is sikerrel tudták szervezni az uniós közös agrárpolitika hazai bevezetését. Az új ciklusban pedig már a Vidékfejlesztési Program keretén belül nyílt hasonló lehetőség – így a kamara pályázott a Tájékoztatási szolgáltatás megvalósítására, és nyert is.

Ennek eredményeként 7,8 milliárd forinthoz jut a NAK, aminek – mint Győrffy Balázs megjegyezte – 80 százalékát a 650 fős falugazdász-hálózat működtetésére kell fordítania. (Ez azt is jelenti, hogy a korábban a tagdíjakból erre a célra szánt 1,2 milliárd forintot valószínűleg más, egyéb szolgáltatások javítására lehet fordítani.) A TISZ-ben – amelynek külön hírcsatornája a kamara portálján is megtalálható – vállalta a NAK, hogy minimum évi 160 ezer ügyfélkapcsolatot létesít, 1200 csoportos tájékoztatót, hat regionális és két országos tájékoztatót tart, továbbá évi két szakmai kiadványt állít össze és háromszor a falugazdászokat is továbbképzi. Az elnök hozzátette, ennél jóval többet szeretne a kamara vállalni.

Lázár János és Győrffy Balázs tájékoztatott

 

A másik program, a jégkármérséklő-rendszer bevezetése hónapok óta zajlik már: a szintén a Vidékfejlesztési Programon belül meghirdetett pályázat papírmunkáival párhuzamosan a műszaki-technikai előkészítés is haladt. Így, a kamara utóbbi kapcsán feltételes közbeszerzési eljárásokat is lefolytatott, hogy ha minden jogi akadály eltűnik, akkor a megvalósításhoz mihamarabb hozzá lehessen fogni. Az 1,8 milliárd forintos VP-s forrásból megvalósuló rendszer konkrét működéséről és a működtetéséről Győrffy Balázs többször is nyilatkozott (a részleteket idén év elején ismertette), ehhez képest annyi módosult, hogy végül összesen 986 talajgenerátort helyeznek üzembe az ország teljes területén, amiből 222 lesz automatizált. Változatlan viszont a vállalt 2018. május 1-i start, lévén a meteorológusok szerint a „jégesőszezon” általában ezen a nyáreleji napon kezdődik.
– Ez a két program érdemi és jelentős segítséget nyújt a gazdálkodóknak – jegyezte meg a NAK elnöke.

A NAK székhelyén megtartott sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, nagy szakmai viták után bízták a jégkármérséklő-rendszer kiépítését és működtetését a kamarára. Hozzátette, a kormány elismeri a köztestületen belüli komoly szakmai tevékenységet, így a mostani két új feladat, valamint a falugazdász-hálózat fenntartása és a helyi földbizottsági teendők mellett a kamarai választás után még több agrárfeladatot kíván a NAK-ra bízni.

A tárcavezető megjegyezte a NAK eddig is kiemelt stratégiai partnere volt a kormánynak, és a jövőben is annak tekinti. Mint mondta, e kapcsolat jegyében több ügyben is a kormány segítségére volt a kamara. Így jelentős szerepe volt a Vidékfejlesztési Program elkészítésében, a hazai földek tulajdonjogával kapcsolatos, a kormány és az Európai Bizottság közötti – jelenleg bírósági szakaszban tartó – jogvitában, aztán a kis- és közepes vállalkozások, a kisbirtokosok versenyképességének, termelékenységének javításában, valamint vidék megtartó-képességének erősítésében.

A nap folyamán a tárcavezető és a kamara elnöke egyeztetett is az aktuális agrárügyekről

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei