Megyei hírek

Jász-Nagykun-Szolnok megyében beérett az árpa, ha nem esik rá eső, meg is kezdődhet a betakarítás. A búza is jónak ígérkezik, jövő héten azt is lehet aratni. A gabona több csapadékot nem igényel, a kukoricának pedig ideális a mostani időjárás, szépen fejlődik. A repce azonban gyenge lesz.


Épp most tartottunk megyei tanácskozást az aratásról – számolt be róla Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. - Az őszi árpák a teljes érés időszakában vannak, a napokban megkezdjük az aratását. Az őszi káposztarepce-állományok egy része is megérett a betakarításra. Az őszi búza betakarítása pedig jelen állapot szerint július 2. és 7. körül fog megindulni. Az őszi árpánál jó közepes termés van kilátásban, ahogy az elmúlt esztendőben is, átlagban hektáronként 4,3-4,5 tonnára lehet számítani.  

A gabona a megye középső részén, Kunszentmárton környékén a legszebb, ott voltak a legkedvezőbbek az időjárási körülmények is. Aratni leghamarabb a Nagykunságban fognak, legkésőbb pedig a jászsági területeken - tudatta a megyei NAK-elnök.  
- A kukorica fejlődése kiváló, ennek a növénynek kedvez leginkább az időjárás, olyan fejlődési stádiumban van, hogy két héten belül már virágozni fog, és kimondottan jók a terméskilátások is. A napraforgó is jól fejlődött kezdetben, a csapadékos időben kikelt az is, ami korábban nem tudott. Ahol a leghamarabb elvetették, már virágzik is. Jó közepes terméssel számolhatunk, illetve időjárástól függően jó termés is lehet - mondta Hubai Imre Csaba, aki azt is hozzátette, hogy az őszi káposztarepce nagyon megsínylette az őszi idõszakot, sokfelé ki lehetett tárcsázni, így csak gyenge, 2,2-2,5 tonna hektáronkénti termésátlag várható. A zöldborsó jó közepes hozamot ígér, a zöldségfélékre viszont későn jött a csapadék, de ahol tudták öntözni, ott közepes.


(forrás: Új Néplap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei