Gazdaságfejlesztés

Bár tavaly szeptember végére az agrárium hitelállománya meghaladta az 1100 milliárd forintot, további, sőt a tavalyinál nagyobb ütemű növekedésre számítanak az OTP Agrár szakértői.  


Több mint 4 százalékkal, 45 milliárd forinttal emelkedett az agrár- és az élelmiszeripari vállalkozások összesített hitelállománya 2017. és 2018. szeptember 30-adika között – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég kiadott jelentésében. A szervezet szerint, bár a mezőgazdasági beruházások volumene elmaradt a nemzetgazdaság egészében mért szinttől, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet továbbra is hitelforrások igénybevételére ösztönzi az agrárium szereplőit.

Hasonlóan látják az OTP Agrár szakértői is: a szektor hitelállományának 2017. második felétől tapasztalható bővülése idén még nagyobb ütemben folytatódhat. Mindezt az élelmiszeripar beruházási hitelállományának a tavalyi harmadik negyedévben tapasztalható növekedése, a mezőgazdaságban pedig a vidékfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó beruházási hitelek fellendülése, illetve az ehhez kapcsolódó újabb jegybanki növekedési hitelprogram (NHP fix) erősítheti.

Bár a korábbi növekedési hitelprogram keretében felvett forgóeszköz- és beruházási hitelek egy része idén már kifuthat – így ha az érintettek újabb finanszírozási konstrukcióba kezdenek, ez csupán pótlólagos állományt jelenthet –, jól látszik, hogy az elmúlt időszakban felfelé ívelő pályára állt az agrárium hitelállománya.


(forrás: OTP Agrár)


Figyelnek a kicsikre is

A NAV, a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal is részt vett a KKVHÁZ hagyományos évindító csúcstalálkozóján. Tamásné Czinege Csilla, a NAV szakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára vitaindító gondolataiban röviden kitért az adózás további újításaira, a KATA, a KIVA vállalkozásbarát rendszereire, a NAV mentor programjára, az ügyfélkapu rendszer tapasztalataira. Czinege Attila a NAV ellenőrzési főigazgatója egyebek mellett elmondta, hogy a hivatal ma olyan kockázatkezelési szoftverrel rendelkezik, ami ágazat és területi bontásban is 99 %-os biztonsággal előre jelez problémát, állami szempontból kockázatot. Az ellenőrök rövid idő alatt rá tudnak mutatni a problémákra és idejük van az ügyfelek felkészítésére a hibák elhárítására.
Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is részt vett a megbeszélésen. Ő arról adott vitaindítót, hogy a hivatal megújítja a pályázati rendszerét. Megháromszorozzák azoknak a számát, akik forráshoz juthatnak. Világossá tette azt is, hogy a kormány tudja, markáns K+F+I eredmények közép és nagyvállalatoknál születnek. Nemzetgazdasági érdek az ország versenyképessé tétele, ez pedig a gyorsan exportképessé tehető innovációk kiemelésével lehet. De a kicsikre külön is figyelnek, hiszen soha nem lehet tudni, hol bukkannak fel értékek.
Csík Ildikó, a PM munkaerőpiaci főosztályának vezetője elmondta, a PM által a munkaerőpiacon bevezetett intézkedések vállalkozásbarátok. Több olyan forrás is elérhető lesz a legkisebbeknek is, amelyek a munkaerőpiac szélsőséges kilengéseikor is egyensúlyt adhatnak a kkv-szektor szereplőinek. (forrás: kkvhaz.hu)
Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei