Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel – közölte az Európai Bizottság szóvivője kedden.


A brit alsóház kedd este elfogadta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, azonban leszavazta az annak ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet. Mina Andreeva Eb-szóvivő arról számolt be a Twitteren, hogy tudomásul vették ezeket a döntéseket, és várják, hogy a londoni kormány tájékoztatást nyújtson következő lépéseiről. Közölte azt is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács még rövid ideig hivatalban lévő elnöke konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel. A Brexit eredeti céldátuma 2019. október 31. volt. Diplomáciai források szerint a huszonhetek brüsszeli EU-nagykövetei nagy valószínűséggel szerdán összeülnek a friss fejlemények értékelésére.

Mindezt figyelembe véve valószínűleg friss információkkal szolgál majd az a brit kormányzati delegáció, amely a témában magyar vállalkozásoknak tart tanácskozást október 24-én.


(MTI/nak.hu)