Egy fenntartható és átfogó mezőgazdasági megközelítést népszerűsít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Magyarországgal közösen a héten Bonnban zajló klímacsúcson.
A Franciaországgal és a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutató Intézettel (IFPRI) együtt szervezet kerekasztal-beszélgetésen az agroökológia került a középpontba – egy módszer, amely révén elegendő élelmiszert termelhetünk a Föld növekvő lakosságának, miközben természeti erőforrásainkat kíméljük és a klímaváltozás jelentette kihívásra is reagálunk. A rendezvény az ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény Felek Konferenciája (COP23) programjának része.
Az agroökológia kifejezés alatt olyan ökológiai megközelítések alkalmazását értjük, amelyek a növények, állatok, az emberek és környezetük közti interakciókat optimalizálja, és érvényesíti a társadalmi szempontokat a fenntartható és igazságos élelmiszer-ellátó rendszerek kialakításáért. Röviden: ez egy ökoszisztéma-alapú, integrált és szektorközi megközelítés, amely révén a mezőgazdasági módszereket és politikákat fenntarthatóbb irányba terelhetjük. Ebben a hangsúly a helyi megoldásokon és a helyi gazdaságon és kereskedelmen van, ami azzal, hogy biztos megélhetést kínál a gazdáknak egyben a mezőgazdaság megtartó erejét növeli.
Az agroökológia hatósugara azonban nem csak lokális, hanem globális.
– Ez nem kényszer, hanem inkább egy óriási lehetőség a fenntartható fejlődéshez – mondta Vlagyimir Rahmanyin, a FAO helyettes főigazgatója és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője Bonnban. Hozzátette, 15 ország konkrétan említi az agroökológiát a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó nemzeti vállalásaiban, és számtalan másik alkalmaz agroökológiai megoldásokat ezekben.
Megnyitóbeszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kitért arra, hogy az agroökológia a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját (gazdasági, környezeti és társadalmi) lefedi, és így jól integrálható a globális fenntartható fejlődési célokba.
– A magyar kormány a természeti erőforrások védelmét és fenntartható használatát kiemelten kezeli – mondta.
A résztvevők a szakértői kerekasztal-beszélgetés során a rendszerszintű gondolkodás fontosságát hangsúlyozták a fenntartható jövő eléréséhez, illetve szó volt az agroökológia és a biogazdálkodás kapcsolatáról, és az agroökológiáról a gyakorlatban a gazdálkodó és a helyi közösség szintjén. Ezt követően Lengyelország, Tunézia és Burkina Faso, illetve a házigazda Magyarország és Franciaország miniszterei beszéltek az agroökológia szerepéről és versenyelőnyéről.
(forrás: FAO)