A Magyar Állattenyésztők Szövetsége Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökét választotta meg új elnökének. Az ernyőszervezet küldöttközgyűlésén az agrárminiszter a készülő állattenyésztési törvényről tájékoztatott.


Elnökválasztó küldöttközgyűlést tartott november 13-án a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ), mert még májusban a korábbi MÁSZ-elnök, Farkas Sándor agrárminiszter-helyettesé való kinevezése miatt lemondott megbízatásáról.

A rendezvény köszöntőjében Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az új állattenyésztési törvény megalkotásánál fontos szempont volt, hogy az uniós rendelet szabta keretek között a lehető legjobban védje és segítse a magyar tenyésztőket és a hazai tenyésztés-szervezési rendszer megerősítését.
– A jogszabály kiemelt hangsúlyt fordít az őshonos fajtáink védelmére, megőrzésére –hangsúlyozta a miniszter. – A jogalkotási eljárás még folyamatban van, ám az állattenyésztési tevékenységben ez nem okoz fennakadást. Az uniós jog elsőbbséget élvez, de nem helyezi hatályon kívül a nemzeti szabályozást, így az állattenyésztési törvény és végrehajtási rendeletei hatályban maradnak mindaddig, amíg az új hazai szabályozás hatályossá nem válik.

Nagy István tájékoztatott arról, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében hat pályázati felhívás jelent meg kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelésére. A Vidékfejlesztési Program egyéb pályázati felhívások keretében is támogatta, támogatja az állattenyésztési ágazat szerepelőit. Példaként említette, hogy a szarvasmarhatartó-telepek korszerűsítésére 38 milliárd forint, a sertéstartó-telepek, valamint a baromfitartó-telepek korszerűsítése 31-31 milliárd forint jut. A juh- és a kecsketartás fejlesztésére pedig 680 millió forint keretösszegű pályázat szolgál, melyre december elsejétől lehet jelentkezni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tenyészállat- és szaporítóanyag-előállításban törekedni kell, arra hogy minél nagyobb szerepet kapjon a hazai tenyésztés és a legkisebb mértékben legyünk kiszolgáltatva külföldi tenyésztő vállalkozásoknak. Megjegyezte, hogy a piaci trendekhez hatékonyabban alkalmazkodó fajta- és hibridhasználat biztosítja a termelők számára a minőségi alapanyag-termelést és nagyobb árbevételt.

Ezt követően a küldöttközgyűlés egyhangú szavazással megválasztotta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) elnökének Zászlós Tibort, a Mezőfalvai Mg Zrt vezérigazgatóját, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnökét.
– Sikeres  állattenyésztő csak az lehet, akiben kellő elszántság és alázat van a szakmája iránt – hívta fel a figyelmet Zászlós Tibor. – Soha nem volt ennyire jó a csillagok állása mint most ahhoz, hogy az állattenyésztők hangját a kormány ne csak meghallja, de a javaslatokból konkrét intézkedések, majd pedig eredmények szülessenek.


(forrás: MÁSZ)