Mezőgazdasági termelés

A Szamóca Csoport (Strawberry Group) Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot tömörítő csoport az Európai Bizottság bevonását kéri az európai piacokon való versenyképesség megőrzése érdekében.

A termelési költségek növekedése, az éghajlati viszontagságok, valamint az uniós és helyi növényegészségügyi előírások követelményei, amelyekkel a harmadik országoknak nem kell szembenézniük, egyensúlyhiányt okoznak a főbb európai szamócapiacokon, ami veszteségessé teszi a termesztést - hangzott el a spanyol-francia-olasz-portugál Szamóca Csoport Huelvában tartott ülésén.

Az európai termelők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia, hogy termékeik ugyanolyan feltételek mellett juthassanak be az európai piacokra, mint a harmadik országok termékei, amelyek, mint hangsúlyozták, hozzájárulnak a szamóca promóciókhoz, amelyek csökkentik az árakat és semmibe veszik a gyümölcseik minőségét. Ugyanebben az összefüggésben arra ösztönözték az európai közigazgatást, hogy az új, korlátozó növényegészségügyi szabályozást olyan alternatív intézkedésekkel kísérje, amelyek segítik az ágazatot, hogy megfeleljen az új szabályozási keretnek és alkalmazkodjon ahhoz, amely nem azonos a harmadik országoktól megkövetelt szabályozással. "Egy külső megállapodás soha nem lehet jobb, mint a tagországoké" - jelentette ki a Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez. A termelők abban is megállapodtak, hogy meghívják Görögországot, hogy csatlakozzon a Szamóca Csoporthoz, mivel világossá vált, hogy az ukrajnai háború másik következménye, hogy az orosz piac bezárásával a görög szamóca jelentős jelenléttel és erős konkurenciával kezdett megjelenni a közép-európai piacokon az olyan országok, mint Portugália és Olaszország szamócájával szemben.

A tavalyi szezon elemzése során a Freshuelva (Spanyolország képviselője) a FEPEX-en keresztül kiemelte, hogy a tavalyi szezon az export 8,90%-os csökkenésével zárult, ami alapvetően a szezon elején és végén tapasztalt kedvezőtlen időjárási körülményeknek tudható be. Ami a jelenlegi szezont illeti, kiemelte a termőterület stabilitását, amely 2%-kal nőtt. Rámutatva a nagy bizonytalanságra, amellyel az idei évben szembe kell nézzenek, amely az ültetvények problémáival kezdődött: a növények 20%-át újra kellett telepíteni a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

A Francia Szamócatermelők Szervezeteinek Szövetségének (AOP Fraise de France) vezetője Xavier Mas, a maga részéről rámutatott a termelés nehézségeire az elmúlt szezonban, amely 69 000 tonnával zárult. A termést kizárólag nemzeti fogyasztásra szántak, bár a kereslet alig 55%-át fedezte. Franciaország kiemelte a jelenlegi szezon bizonytalanságától való félelmet, amelyben a szamóca termőterülete stabil maradt.

Vállalatok és olyan szervezetek képviselőiből, mint a Fruitimprese, Italia Ortofrutta vagy Confragricoltura álló olasz küldöttség vezetője Michela Galimi hangsúlyozta, hogy bár még mindig nem állnak rendelkezésükre a tavalyi szezonra vonatkozó adatok, minden jel arra mutat, hogy az export visszaesett, különösen olyan országokba, mint Németország és Svájc, a Görögország által támasztott erős verseny miatt. Ehhez társult az import 25%-os növekedése, elsősorban a spanyol szamóca esetében, ami a helyi termelésnek a kedvezőtlen időjárási körülmények miatti csökkenése miatt következett be.

Végül a portugál küldöttség arról számolt be, hogy a tavalyi szamócaszezon 3400 tonna terméssel zárult a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a szamóca termőterülete, Portugália hangsúlyozta, hogy továbbra is importra szorul, különösen spanyol gyümölcsre, hogy nemzeti keresletét ki tudja elégíteni. Továbbá kiemelte, hogy a tavalyi szezon nagyon bonyolult volt a termelés visszaesése, a magasabb költségek és a vásárlók nagyobb igényei miatt.

Forrás: freshuelva.es, fepex.es

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám