Megjelent az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek (E 249–250) és nitrátok (E 251–252) felhasználásának és specifikációjának módosításáról szóló uniós rendelet. A módosítás tervezet véleményezésére első körben januárban volt lehetőség, majd az Agrárminisztériummal együttműködve a magyar álláspont kialakítása érdekében a Kamara szeptember folyamán e-mailben kérte tagjai véleményét a tervezet kapcsán.
A januári tervezethez képest módosult:
- 08.3.4. és 08.3.4.3. ki lett egészítve: HAGYOMÁNYOS ÉS hagyományosan pácolt hústermékek.
- 01.7.2 – érlelt sajtok 3 új sorral lett kiegészítve; hagyományos Svéd sajtok határértékei (nitrátok 110 mg/kg) valamint a 01.7.4 – savósajtok és 01.7.6 - sajttermékek esetében 2026. október 09-ig (Svéd sajtok esetén 2027. október 09-ig) hosszabbították az alkalmazás kezdetét
- 01.8 – tejtermék helyettesítők esetében 2025. október 09-ig
- 08.2 – előkészített húsok, 08.3.1. – nem hőkezelt húsok és 08.3.2. – hőkezelt húskészítmények: 70-ről 80 mg/kg-ra emelték a nitrit határértéket és 2025. október 09-ig hosszabbították meg az alkalmazás kezdetét, valamint a 0,35 mg/kg határértéket 0,45 mg/kg-ra emelték NO3-ionban kifejezve.
- 08.3.4.1 – bemerítéssel pácolt hagyományos termékek + 08.3.4.2 - Szárazon pácolt hagyományos termékek + 08.3.4.3 - Egyéb hagyományos pácolt termékek:
bekerültek új sorok - Az összes forrásból származó maximális maradó mennyiség a forgalomba hozatalra kész terméknél a termék teljes eltarthatósági ideje alatt, NO2-ionban kifejezve: csak hagyományosan pácolt termékek esetében 30 mg/kg. Csak szárazon pácolt sonka, presunto, presunto da pa and paio do lombo és jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina, wiltshire ham és hasonló termékek esetében 70 helyett 65 mg/kg lett. Nyerskolbász és szárazkolbász és bacon, filet de bacon és hasonló termékek esetében a nitrát 185-ről 180mg/kg-ra csökkentették. Bacon, filet de bacon és hasonló termékek esetében a nitritek 105-ről 100mg/kg-ra csökkentették. A crude tongue esetében a nitrát 7,5-ről 7,0 mg/kg-ra módosult.
Új sorok: svéd karácsonyi sonka és svéd májpástétom esetén a határérték 100 mg/kg. Ezen kívül néhány sor kivételre került: rohschinken, nassgepökelt and similar products, jellied veal and brisket.
Valamint az alkalmazás kezdete minden esetben 2025. október 09-ig meghosszabbításra került.
Az arzén, ólom és higany mennyisége nem haladhatja meg a 0,1 mg/kg értéket.
A tervezetben korábban több helyen szereplő kritérium „a forgalomba hozatalra kész termékre vonatkozó maximális maradékanyag-mennyiség indikatív értéke nem haladhatja meg a 35 mg/kg-ot minden forrásból NO3-ionban kifejezve” módosult: „Amennyiben a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag mennyisége a termék felhasználhatósági időtartama alatt meghaladja a 35 mg/kg-ot NO3-ionként kifejezve, az élelmiszer-vállalkozóknak meg kell vizsgálniuk ennek okát.”, valamint több helyen ennél magasabb határértékek szerepelnek.
Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendeletben foglaltaknak az ipar, illetve a hatóság egységes értelmezése érdekében a Bizottság a tagállamokkal együtt egy folyamatosan frissülő útmutató dokumentumot készít a rendeletben szereplő élelmiszer-kategóriák leírásairól, amelynek legfrissebb kiadása a Bizottság honlapján (https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-12/fs_food-improvement-agents_guidance_1333-2008_annex-2.pdf ) megtalálható.
Ez a rendelet 2023.10.29-től hatályos.
NAK / Turóczi Fanni