Jogszabályi összefoglaló

Talán nincs is olyan gazdálkodó, akinek a gazdaságában ne lenne olyan terület, ami nem az ő tulajdonában van és így haszonbérlettel használja. A bérelt területen gazdálkodóknak - az ország jelentős részét súlytó aszály miatt - idén különösen nehéz teher lehet a haszonbér megfizetése. Minden haszonbérlő számára törvény írja elő, hogy a haszonbért időszakonként utólag, de legkésőbb a naptári év végéig kell teljesíteni[1], így mostanában időszerű a bérleti díjak megfizetése.

A haszonbérleti szerződés megkötésekor a bérbeadó és a bérlő a haszonbér a teljes időtartamára, minden évre ugyanakkora összegű bérleti díjban állapodik meg, így évről-évre ugyanannyit kell fizetni, függetlenül a termés mennyiségétől és minőségétől. A jogszabály azonban lehetővé teszi, hogy egy aszályos évben bérleti díj mérséklési igénnyel forduljon a bérlő a földtulajdonos felé.

Mit is jelent a haszonbérfizetési kedvezmény?

A jogszabály lehetőséget biztosít a haszonbérlőknek a haszonbér mérséklését kérni a haszonbérbeadótól, arra az évre, amikor pl. az aszálykár miatt legalább 30 %-os hozamcsökkenést szenved el a bérlő.[2] Egész pontosan akkor illeti meg ez a kedvezmény a bérlőt, ha elemi káresemény vagy időjárási és más természeti jellegű elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatt legalább 30%-os mértékű hozamcsökkenést szenved el. A szabályozás utal a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvényre (röviden: Mkk tv.) Tehát ebben a jogszabályban kapunk választ arra, hogy mi is az az elemi káresemény (üzemi szinten a növénykultúrában 30%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést okozó aszálykár, belvízkár, felhőszakadáskár, jégesőkár, mezőgazdasági árvízkár, tavaszi fagykár, őszi fagykár, téli fagykár vagy viharkár)[3] de az aszály (a kockázatviselés helyén termesztett növényekben az aszály miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz)[4] fogalmát is itt találjuk meg.

Szintén az Mkk. tv. segít megérteni a különbséget a hozam csökkenés és a hozamérték-csökkenés között. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a Fétv. 63. § (1) bekezdésében nevesített hozamcsökkenés csak a feltétele a díjmérséklésnek, a kedvezmény tényleges mértéke a hozamérték-csökkenés mértékéhez igazodik, vagyis maximum annyi lehet, amennyi a hozamérték-csökkenés.

Tehát a haszonbérlőnek legalább 30 %-os hozamcsökkenést kell elszenvednie ahhoz, hogy a bérbeadó felé bérleti díj-mérséklési igénnyel fellépjen és majd csak a hozamérték – csökkenés ismeretében, annak mértékével arányos díjmérséklésre lesz jogosult. Tehát a 30%-os (vagy nagyobb) hozamcsökkenés nem azt jelenti, hogy a bérleti díj csökkentés mértéke is ugyanannyi, azaz 30%.

Milyen igazolást szükséges beszerezni?

Az agrárkármegállapító szerv igazolását, vagyis egy kormányhivatali határozatot kell bemutatni a hozamcsökkenés mértékéről. (Az agrárkár-megállapító szerv nem más, mint a kormányhivatalok Agrárügyi Főosztálya.) Jelenleg azonban a kormányhivatalok – a referencia ár hiányában – kizárólag a hozamcsökkenés mértékét tudják igazolni.

Fontos, hogy a kárenyhítési rendszerben nem tag mezőgazdasági termelőt érintő káresemény kapcsán, a termelő kérelmére is a megyei kormányhivatal állítja ki a hatósági igazolást.[5]

Hogyan szerezheti meg az agrárkármegállapító szerv igazolását a kárenyhítési rendszerben nem tag mezőgazdasági termelő?

Az agrárigazgatásért felelős minisztérium tájékoztatása szerint a kárenyhítési rendszerben nem tag gazdálkodóknak az igazolás beszerzéséhez szükséges kérelem minta kidolgozásra és megküldésre került a megyei kormányhivataloknak, így az a kormányhivataloknál elérhető.

Mi a teendő, ha megvan az agrárkár-megállapító szerv hatósági igazolása?

Ekkor a haszonbérlő, aki legalább 30%-os hozamcsökkenést szenvedett el és úgy dönt, hogy érvényesíteni kívánja a haszonbérbeadó felé a haszonbérfizetési kedvezményt, akkor a hatósági igazolás kézhezvételét követő 8 napon belül, írásban köteles közölni a haszonbérbeadóval, hogy haszonbérfizetési kedvezmény iránti igénye van, majd annak mértékét –a referencia ár ismerete után – a későbbiekben közölni.

NAK/ dr. Farkas Diana

1 Fétv. 50. § (2)

2 Fétv. 63. §

3 Mkk tv. 2. § 7.

4 Mkk tv. 2. § 1.

5 Mkk. tv. 23. § (2)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám