Jogszabályi összefoglaló

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/2079 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE egy D2-vitamin-tartalmú gombapor (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

2019. júliusába a MBio, Monaghan Mushrooms vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz egy D2-vitamin-tartalmú gombapor uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező a D2-vitamin- tartalmú gombapor felhasználását kérelmezte több, az általános népességnek szánt élelmiszereben, étrend- kiegészítőkben, a csecsemőknek szánt étrend-kiegészítők kivételével, valamint speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekben, a kisgyermekek számára készült, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek kivételével. A kérelmező a kérelmezési eljárás során hozzájárult ahhoz, hogy az új élelmiszer étrend-kiegészítőkben való engedélyezése iránti kérelem hatálya ne terjedjen ki a 3 évnél fiatalabb gyermekekre. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott adat esetében a szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A Bizottság szakértői vizsgálatra hivatkozva megállapította, hogy a D2-vitamin-tartalmú gombapor (Agaricus bisporus) a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságos, ezért megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében foglaltaknak. Azonban címkézési követelményt kell előírni annak érdekében, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák arról, hogy csecsemők és 3 év alatti gyermekek nem fogyaszthatnak D2-vitamin-tartalmú gombaport tartalmazó étrend- kiegészítőket.

Ezért az e rendelet mellékletében meghatározott D2-vitamin-tartalmú gombaport fel kell venni az engedélyezett új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelettel létrehozott uniós jegyzékébe, valamint 2021. december 19-től számítva öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező (MBio, Monaghan Mushrooms, Cím: Tullygony, Tyholland, Co. Monaghan, Írország) jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező a rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül vagy az MBio, Monaghan Mushrooms beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. november 26.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK/Szőke Rita

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ