Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/382 RENDELETE az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet mellékleteinek az élelmiszer-allergének kezelése, az élelmiszer-újraelosztás és az élelmiszer-biztonsági kultúra tekintetében történő módosításáról.
A 852/2004/EK rendelet általános élelmiszer-higiéniai szabályokat állapít meg az élelmiszer-vállalkozók számára, figyelembe véve azt az elvet, hogy a teljes élelmiszerláncban biztosítani kell az élelmiszer-biztonságot, kezdve az elsődleges termeléssel. Az élelmiszer-vállalkozóknak ezért meg kell felelniük az említett rendelet I. és II. mellékletében megállapított általános higiéniai rendelkezéseknek.
2020 szeptemberében a Codex Alimentarius Főbizottság az élelmiszer-allergének kezelésére vonatkozó magatartási kódexet (CXC 80-2020) fogadott el, amely ajánlásokat tartalmaz az élelmiszer- allergéneknek az élelmiszerláncban alkalmazott csökkentésére vonatkozóan. A globális szabvány elfogadására, valamint a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek azon elvárásaira való tekintettel, hogy az EU-ban előállított élelmiszerek megfeleljenek az említett szabványnak, olyan követelményeket kell előírni, amelyek az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagoknak az élelmiszerek betakarításához, szállításához vagy tárolásához használt berendezésekben, szállítóeszközökben és/vagy tartályokban való előfordulásának megelőzése vagy korlátozása érdekében helyes higiéniai gyakorlatokat vezetnek be. Mivel az élelmiszerek mind az elsődleges termelés szintjén, mind pedig az e termelést követő szakaszokban is szennyeződhetnek, a 852/2004/EK rendelet I. és II. mellékletét is módosítani kell.
Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer-többlet újraelosztása – különösen élelmiszer-adományozás révén, amennyiben az biztonságosan megoldható – biztosítja az ehető élelmiszerforrások lehető legnagyobb értékű felhasználását és egyben megelőzi az élelmiszer-pazarlást. Az élelmiszer-adományozás azonban számos új élelmiszer-biztonsági kihívást jelent kiskereskedelmi szinten, ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság további általános higiéniai követelményeket javasol. Ennek megfelelően bizonyos követelményeket kell megállapítani az élelmiszerek újraelosztásának előmozdítása és megkönnyítése érdekében, ugyanakkor garantálni kell azok biztonságosságát a fogyasztók számára.
Továbbá 2020 szeptemberében a Codex Alimentarius Főbizottság elfogadta az élelmiszer-higiénia általános elveire vonatkozó globális szabványának (CXC 1-1969) felülvizsgálatát. A szabvány általános elvként bevezeti az „élelmiszer-biztonsági kultúra” fogalmát, amely előmozdítja az élelmiszer- biztonságot azáltal, hogy növeli a tudatosságot és javítja a munkavállalók magatartását az élelmiszer-ipari létesítményekben. Ezért a 852/2004/EK rendeletnek élelmiszer-biztonsági kultúrára vonatkozó általános követelményeket is tartalmaznia kell, így a rendelet II. melléklete kiegészül az Élelmiszer-újraelosztás, valamint az Élelmiszer-biztonsági kultúra fejezetekkel.
A 852/2004/EK rendelet I. és II. melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. március 3.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK/Szőke Rita