Jogszabályi összefoglaló

Utolsó frissítés: 2021. március 17.

2021. március elsejével megváltoztak a gazdasági, illetve üzleti célú utazásra, a Magyarország területére történő belépésre vonatkozó rendelkezések mind a magyar, mind pedig a nem magyar állampolgárok esetében.

A Magyar Közlönyben megjelent 88/2021. (II. 27.) rendelet módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletet. A korábbi rendelet azon része módosult, amely a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén az országba történő belépéskor, visszatéréskor elrendelt 10 napos karantén alól mentesítette a magyar, illetve nem magyar állampolgárokat.

Az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága irányából továbbra is karanténmentesen léphetnek be azok a magyar állampolgárok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt. Ezen területek állampolgára, vagy 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy szintén korlátozás nélkül léphet be Magyarország területére, ha gazdasági vagy üzleti célból érkezik és hitelt érdemlően igazolja.

A fent felsorolt területeken kívüli országok tekintetében a külügyminiszter a belügyminiszterrel egyetértésben állapítja meg azokat az államokat, ahonnan érkezve megmarad a gazdasági vagy üzleti célú utazók mentessége a karantén alól.

A következő államok tartoznak ebbe a körbe (a lista frissül):

4/2021. (III. 1.) KKM rendelet

Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Oroszország, Szingapúr, Törökország, Ukrajna

5/2021 (III. 2.) KKM rendelet 

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán

 6/2021. (III. 12.) KKM rendelet

Georgia

 Amelyik ország ezen a listán nem szerepel, az onnan érkezőkre ugyanúgy vonatkozik majd a tíz napos karantén.

A Magyarországra történő belépéskor, visszautazáskor hitelt érdemlően igazolni kell az utazás üzleti célját. Amennyiben az utazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a magyar és a nem magyar állampolgárok esetében is a személyi forgalomba történő belépésére vonatkozó szabályok lépnek érvénybe.

 

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ