Jogszabályi összefoglaló

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete  a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.


A Bizottság 2020. május 4-én tette közzé a koronavírus-krízis által leginkább sújtott mezőgazdasági területek és az élelmiszeripar további támogatására szolgáló rendkívüli intézkedéseket tartalmazó azon csomagját, mely többek között magába foglalta a húságazat magánraktározási támogatására vonatkozó kivételes intézkedéseket is.

Az intézkedési csomagban a Bizottság juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján 2020. május 7-től a tagállamoknak a COVID-19-világjárvány következtében fellépő, a kereslet és a kínálat közötti – valamennyi juh- és kecskehús-termék árára leszorító hatást kifejtő – egyensúlyhiány csökkentése, illetve a kialakult nehéz piaci körülmények enyhítésére magántárolási támogatást lehetett igénybe venni a tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsára.

A piaci helyzet vizsgálata és a 2020/595. EU végrehajtási rendeletben előírt juh- és kecskehús magántárolási támogatási program felhasználása alapján azonban indokolttá vált a támogatási program lezárása és a visszaélések megelőzése érdekében a kérelmek benyújtási határidejének megállapítása. A 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján igényelhető támogatás iránti kérelmek benyújtását a 2020/1007 EU végrehajtási rendelet értelmében 2020. július 10-től 2020. július 16-ig felfüggesztették. A 2020/1007. EU végrehajtási rendelet előírja továbbá azt is, hogy azokat a felfüggesztési időszak kezdete előtt benyújtott kérelmeket, amelyek jóváhagyásáról a felfüggesztési időszakban született volna döntés, el kell utasítani. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján, azaz 2020. július 10-én lépett hatályba.

A hazai juhágazat kivitelének 90%-át az élő juh teszi ki, a juhhúspiacok pedig elsősorban az előhűtött karkaszok és a magasan feldolgozott (konyhakész) termékek iránt mutatnak érdeklődést. A kecskeágazat jövedelmét pedig szinte teljes mértékben a tejtermelésből származó árbevétel adja, a gidából származó jövedelem elhanyagolható mértékű. A fagyasztott húsok iránt gyakorlatilag nincs kereslet, ezért hazai hűtőházi kapacitások nem állnak rendelkezésre, a vágási kapacitás pedig továbbra is korlátozott. Ezek alapján az EU által meghirdetett magántárolási támogatást a juh- és a kecskehúsra nem tudták a hazai ágazati szereplők felhasználni, a támogatás, valamint annak megszüntetése érdemben sem a belföldi, sem az exportpiacot nem befolyásolja.


NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei