Jogszabályi összefoglaló

Július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak – június 26-i Magyar Közlönyben megjelent agrárminiszteri rendelet szerint.

 

Megjelent az agrárminiszter 33/2020. (VI. 26.) AM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosításáról. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet a módosítás során kiegészül az előre nem csomagolt gyümölcs és zöldségek tájékoztatási követelményeivel, valamint a nem előrecsomagolt friss-, vagy hűtött húsok körét terjeszti ki az alábbiak szerint:

A gyümölcsre és zöldségre vonatkozó további tájékoztatási követelmények

A nem előrecsomagolt gyümölcs és zöldség végső fogyasztónak történő értékesítése esetén az 543/2011/EU bizottsági végrehajtási rendeletnek megfelelően az eladásra kínálás helyén fizikai vagy elektronikus hordozón fel kell tüntetni: a származási országra vonatkozó szöveges információt jól látható módon úgy, hogy az legalább 5 mm legyen, és a helyi termelői piac kivételével grafikai ábrázolással a származási ország zászlóját, legalább 50 mm × 30 mm méretben, ha a származási ország Magyarország.

A származási ország szerinti feltüntetését oly módon kell elvégezni, hogy az eladásra kínált, különböző származási országú gyümölcsök és zöldségek a végső fogyasztó számára egymástól egyértelműen elkülöníthetőek legyenek.

Friss-, vagy hűtött állati eredetű termékekre vonatkozó követelmények

A rendelet-módosítás értelmében a nem előrecsomagolt húsok köre bővül, így a sertéshús mellett a juh-, a kecske- és a baromfihús fogyasztónak történő értékesítése esetén is jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón, az eladásra kínálás helyén fel kell tüntetni a termék származását oly módon, hogy az eladásra kínált, különböző származási országú húsok a végső fogyasztó számára egymástól egyértelműen elkülöníthetőek legyenek.

Ez a rendelet 2020. július 15-én lép hatályba.

NAK/Szécsényi Tamás

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei