1 hektár alatti gazdálkodók

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a közvetlen támogatások rendszere 2015-től megváltozott feltételekkel folytatódik. Számos új támogatási forma megjelenése mellett az egyik legfontosabb, amely Önt is közvetlenül érinti, hogy csak összesen 1 hektár támogatható terület megléte esetén vehető igénybe a területalapú SAPS támogatás.

 

Az új szabályozás a szőlő- és gyümölcsültetvényekkel rendelkezőknek jelenthet problémát, ugyanis a korábbi szabályozás esetükben lehetőséget adott arra, hogy 0,3 hektár meghaladó ültetvénynagyság esetén is felvehessék a SAPS-ot.
Ennek a nehézségnek a kiküszöbölésére több megoldás is kínálkozik.

Amennyiben lehetősége van rá, bővítheti gazdaságukat földvásárlással, vagy bérléssel, azonban mindkettő lehetőség kifüggesztés köteles, ezért a hosszadalmas folyamat mellett számolni kell elővásárlásra és előhaszonbérletre jogosultakkal is.

Amennyiben a fenti megoldásra nincsen lehetősége, több gazdálkodó összefogásával is elérhető a szükséges 1 hektár. Ennek leghatékonyabb módja a szívességi földhasználat, azonban ez csak közvetlen hozzátartozók számára lehetséges. Amennyiben az érintettek között a szükséges rokonsági fok nem áll fenn (közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;), még mindig lehetőségük van részes művelésre, vagy felesbérletre vonatkozó szerződés megkötésére. Ez esetben kifüggesztési kötelezettség nem áll fenn, a szerződés csupán földhivatali jóváhagyáshoz kötött.

Mindenképpen érdemes valamilyen módon elérni a SAPS-hoz szükséges egy hektárt, ugyanis minden egyéb támogatás csak akkor vehető igénybe, amennyiben Ön SAPS-ra is jogosult. Ez alól csak az uniós finanszírozású - állattenyésztéshez kapcsolódó termeléshez kötött támogatási jogcímek képeznek kivételt (termeléshez kötött hízottbika, anyatehén, tejelő tehén, juh), ezek igénybevételéhez ugyanis nem szükséges egy hektár. Az új támogatási rendszer minden egyéb eleme viszont, mint a zöldítés, a fiatal gazda támogatás, egyéb termeléshez kötött támogatások és az átmeneti nemzeti támogatás is csak a SAPS megléte esetén járnak.

Azok, akik elérik az egy hektárt, csatlakozhatnak a kisgazdaságok támogatási rendszeréhez is, és akár egy hektárra kaphatnak 500 euró támogatást. A rendszer számos előnnyel és egyszerűsítéssel jár, így például nem kötelező a zöldítés, vagy a kölcsönös megfelelés követelményeinek be nem tartása nem jár a támogatás vonatkozásában szankcióval. A kisgazdaságok rendszerében azonban csak egyszer lehet belépni, 2015-ben, az azt követő években már nem.

Érdemes tehát Önnek is intézkednie, májusig még elegendő idő áll rendelkezésére.

» Szívességi földhasználat(Pdf)

» Felesbérlet földműves(Pdf)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ